El president Montilla aquest migdia a Palau.
L'acord aconseguit entre el president de la Generalitat i el líder de l'oposició, Artur Mas, per consensuar una resposta parlamentària a la triga del Constitucional alhora de dictar la sentència sobre l'Estatut, ha animat l'agenda política del dia.
Els habituals faristols de valoració política al Parlament no han tingut més subjecte que aquesta resolució, que només porta la rúbrica del PSC i ICV. Un document que si no pot sumar més signatures no es presentarà a votació, segons ha advertit el portaveu socialista Miquel Iceta. Zapatero ja ha avisat que no “està per la feina”. ERC afirma que vota sí però que no firma, i CiU resta a l'espera. Tacticisme o coherència. La música de l'acord és un no acord que desafina a les oïdes del gran públic.
Un acord de bon de matí, però sense firmes
Aquest matí de dimarts, via telefònica, Montilla i Mas, havien pactat un text. Poc abans de la una del migdia, el cap de files de CiU ha aparegut per sorpresa en la presentació de la precampanya dels nacionalistes per anunciar l'acord i alhora difondre que ERC no signava el document, però sí que el votava. "Si em punxen no em treuen sang" ha dit Mas.
A la vista que ERC es despengés, Mas ha demanat a Montilla que "faci el favor de posar ordre al tripartit", abans de firmar res. "Una resolució sense tot el tripartit no mostra la fermesa que ha de mostrar", ha reblat el líder de CiU. De moment, CiU, no ha signat res, ni tampoc s’ha presentat a registre.
Pocs minuts després, el president de la Generalitat, ha tret ferro a la polèmica. El propi Montilla ha fet la roda de premsa habitual després de la reunió de govern per explicar els termes de la resolució, que recull tots els requisits de CiU: que el Parlament insti el TC a declarar-se incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut.
El President Montilla ha demanat serenament que CiU no "faci marxa enrere, malgrat ERC no signi la resolució ja que els republicans la votaran". "Tindria poc sentit presentar una resolució sense la totalitat de les signatures del tripartit i CiU" ha assegurat Montilla, deixant entreveure que no es portaria a votació si la signatura de CiU no hi és. Coneixent Montilla deu pensar que votar un document sense l'estampa de CiU i ERC seria fer l'indi, espera que l'acord esdevingui, per respecte i per unitat. "El govern fa el que ha de fer" ha recordat Montilla.
Una hora més tard els portaveus parlamentaris dels partits han encetat la tarda valorant el virtual acord des de la seva pròpia trinxera. Albert Rivera, de C's, ha anunciat que sia quina sia la declaració ells hi votaran en contra. "PSC i CiU volen convertir Catalunya en una marca blanca de les seves sigles polítiques", ha reblat el portaveu unionista.
El Partit Popular ha continuat amb el seu mantra, recordant que la culpa és de Zapatero per bloquejar la renovació del Tribunal. Per tant, els populars votaran en contra de la resolució argumentant que no és competència del Parlament i "no és una qüestió que importi als ciutadans".
ICV: "No entem que no es firmi i es voti"
Dolors Camats, per ICV, ha utilitzat la reflexió socràtica: "No entenc com ERC pot votar i no signar la resolució". Però Camats, pragmàtica, ha recordat que l'important és que la declaració "surti endavant, es firmi o no". Si aquesta unitat no existeix "els ciutadans no ho entendran", ha insistit Camats, qui no perd l'esperança que ERC finalment afegeixi la seva rúbrica al document.
ERC: “Que no mirin el dit i que mirin la lluna”
Anna Simó, portaveu parlamentària d'ERC, ha deixat ben clar que una cosa és votar unitàriament i una molt diferent és signar conjuntament. Simó ha fortificat la seva postura recordant que hi ha dos blocs. Un, el tripartit de govern, i l'altre el tripartit del sí per l'Estatut, i per tant, qui ha fet el cogombre, que se'l tregui a l'ombra.
A més, Simó entén que "la via autonomista ja està esgotada" i "malgrat la poca efectivitat de la mesura" votaran afirmativament però no la firmaran. "És una mesura instrumental", ha reblat, "per buscar la unitat". "Si els nostres requisits s'haguessin incorporat ens haguéssim quedat sols", ha aclarit Simó. La portaveu republicana ha demanat deixar de "mirar el dit i mirar la lluna". "Hi donarem suport per forjar la unitat d'acció, però no ho signarem" ha afirmat Simó.
PSC: "El text no es toca, és perfectament assumible"
Miquel Iceta, ha posat els punts sobre les is. Si la resolució no té un ampli consens no es presentarà a votació. Com a mínim, segons l’hàbil portaveu socialista, hauria de constar la tinta de l’estilogràfica de CiU. Això és el document pot ser firmat per tres, - el tripartit del sí a l’Estatut – i votat per quatre, perquè al capdavall “el valor de la votació del Parlament és la votació final”, ha reblat Iceta. De tota manera, l’equip parlamentari socialista espera en les properes hores no llença la tovallola i espera incorporar a la signatura tant de CiU com d’ERC. “Entenem que és un document perfectament assumible per CiU com per ERC, i el text no es bellugarà” ha assenyalat Iceta.
Zapatero avisa que no està per la feina
Per la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero, ha girat el rumb, i ha descartat aquest dimarts des del Senat una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional en la línia del que plantegen CiU i PSC en l'acord per a reivindicar la renovació dels magistrats.
Zapatero ha negat que hi hagi una crisi institucional -com va apuntar aquest dilluns María Emília Casas- i ha assegurat que manté la seva voluntat de renovar el TC, però que “actuarà quan les condicions siguin assumibles per arribar a un acord” amb el PP que ho faci possible. “No recordo que una no sentència provoqui tant debat” i “no vull imaginar el debat que tindríem si hi hagués hagut sentència”, ha afirmat.
Què diu la resolució?
En detall, els punts que tindrà la resolució, que s'aprovarà en el ple de demà dimecres al Parlament són defensar la constitucionalitat de l'Estatut, instar el TC a declarar-se incompetent per dictar sentència, i que tripartit i CiU presentin al Senat una proposta de reforma de la Llei Orgànica del TC, sense excloure que pròximament pugui portar-se també al Congrés.