Adeu a la cita prèvia obligatòria a l'administració pública

El Govern enceta la reforma del sector públic amb l'objectiu d'acabar amb "cotilles normatives" i rejovenir el funcionariat amb mesures per captar talent; Illa fitxa l'acadèmic Carles Ramió per estructurar la "transformació" dels serveis a Catalunya

L'Agència Tributària de Catalunya, en una imatge d'arxiu.
L'Agència Tributària de Catalunya, en una imatge d'arxiu. | ACN
07 d'octubre de 2024, 12:05
Actualitzat: 17:15h

"Cal transformar els serveis públics per preservar-los", ha indicat aquest dilluns el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, en una roda de premsa al Palau de la Generalitat per presentar les línies mestres de la reforma de l'administració encarregada per Salvador Illa. Entre les prioritats de la iniciativa -que serà validada en la propera reunió del consell executiu- hi ha "superar la cotilla normativa" i la renovació del personal públic, tenint en compte que l'any 2030 es jubilen el 14% dels funcionaris. La comissió d'experts per la reforma de l'administració estarà liderada per Carles Ramió, doctor en Ciències Polítiques i de l'Administració i expert en l'anàlisi del sector públic.

El Govern, segons Dalmau, troba prioritària una "millora" en l'atenció als ciutadans. El fet que la pandèmia comportés la posada en marxa de la cita prèvia com a mesura per limitar contactes ha generat debat en els últims anys, i l'executiu d'Illa s'ha decidit a posar-hi fi. D'aquesta manera, s'impulsarà una norma amb rang de llei per acabar amb aquest procediment. "Encetem un nou camí perquè la cara de l'administració sigui amable i eficient", ha indicat el conseller. La fi de la cita prèvia s''inclourà en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2025, que no tenen data de presentació però que Illa vol tenir aprovats en el termini més urgent de temps possible. 

"Si abans de la pandèmia es podia fer, no hi ha cap raó que ara no pugui ser així. La crisi sanitària no va ser fa 25 anys, sinó en fa quatre", ha remarcat Dalmau, que també ha volgut defensar que els serveis públics "funcionen", tot i que es pot fer "millor". Preguntat sobre el teletreball, hi ha apuntat que hi ha professions que no són "teletreballables", com ara els Mossos d'Esquadra i els metges. Durant la pandèmia i en els anys posteriors, part del sector públic va anar caminant cap a la feina a distància. "Un s'ha de poder dirigir als serveis públics presencials sense cita prèvia obligatòria. No podrà ser mai l'únic sistema de relació amb la ciutadania", ha apuntat el dirigent del PSC.

Laura Vilagrà, vicepresidenta fins aquest mes d'agost mà a mà amb Pere Aragonès, i Xavier Bernadí, secretari del Govern en la legislatura anterior, han assenyalat a través de la xarxa social X que l'eliminació de la cita prèvia a Catalunya ja es va dur a terme durant el seu mandat, concretament en un acord del consell executiu del juliol del 2023. "El govern republicà va posar les bases d'una administració propera, proactiva i més humanitzada", ha indicat Vilagrà. Bernadí, per la seva banda, ha remarcat que va existir "mala praxi administrativa" a l'hora de situar com a obligatòria la cita prèvia. També ha aprofitat, això sí, per celebrar la tria de Ramió com a responsable del consell per la reforma pública.

Calendari de treball de deu mesos

La vocació, ha dit Dalmau, passa per definir un calendari de treball en els propers 10 mesos, que acabarà amb una comissió interdepartamental per aplicar les transformacions a cadascuna de les conselleries. Entre les mesures d'urgència que s'aprovaran aquest dimarts hi ha un pla de xoc que té a veure amb la renovació generacional. "Necessitem atreure els joves per servir el seu país des del sector públic. Per això s'impulsarà un programa de pràctiques per desenvolupar la primera experiència professional a l'administració", ha indicat el conseller, que ha indicat que es posarà en marxa, d'aquesta manera, una "captació de talent" que també inclourà regular la direcció pública professional a la Generalitat.

"Hem d'enviar un missatge de professionalització, que hi hagi concursos perquè es presentin diferents persones en diferents processos de selecció. Aquest element no està regulat i requereix de manera urgent aquesta professionalització", ha remarcat Dalmau. Aquesta mesura anirà inclosa en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, que hauran de rebre el vot afirmatiu d'ERC i dels comuns, socis d'investidura. Pel que fa a la manera d'entrar al sector públic a través d'oposicions, ha ressaltat que hi haurà mesures per posar al dia els mecanismes que els regeixen. "Molts opositors fan un viatge interminable. Ha de ser més reduït, més senzill i més entenedor", ha apuntat el conseller.