Alícia Romero, la negociadora clau del PSC que guanya força per al 12-M

El partit la situa com a número dos a les llistes al Parlament, un pas endavant "natural" després d'una legislatura com a portaveu en què ha actuat com a mà dreta d'Illa i ha estat al centre de les aliances amb la resta de grups

La portaveu del PSC, Alícia Romero, durant un debat al Parlament
La portaveu del PSC, Alícia Romero, durant un debat al Parlament | Lorena Sopena / Europa Press
03 d'abril del 2024
Actualitzat el 04 d'abril a les 19:21h

Les llistes a les eleccions ajuden a entendre les dinàmiques dels partits, els sectors interns enfrontats, els premis o els càstigs per la feina feta durant la legislatura. El PSC és, ara com ara, un partit unit al voltant de Salvador Illa -l'últim congrés, plàcid, ho va evidenciar- amb l'objectiu d'arribar a la presidència de la Generalitat i superar el procés. Illa s'ha envoltat de gent de la seva confiança en els diversos espais de poder, tant al partit com al Parlament. En aquests dos àmbits hi ha un nom, el d'Alícia Romero, que en surt reforçat. Després d'uns anys fent de mà dreta d'Illa com a portaveu del grup socialista a la cambra, guanya pes a l'executiva del partit i escala fins a la segona posició a la llista. Romero està cridada a ser un dels noms destacats del partit en els propers anys, també si aconsegueixen arribar a manar. En el govern a l'ombra del PSC, aquesta dirigent maresmenca hi ha ocupat la cartera d'economia.

Diputada des de l'any 2012, amb Pere Navarro al capdavant del partit, ha passat pels moments més baixos del partit i també la revifada, coincidint amb l'auge i el fracàs del procés sobiranista. Com a número 14 de la llista socialista, va entrar per la mínima a la cambra i ja no n'ha marxat. El partit va tocar fons el 2015, amb 16 diputats, i a mesura que es desinflava el procés -i es desintegrava Ciutadans- ha anat recuperant el protagonisme. També Romero ha anat assumint responsabilitats. Ha estat aquesta legislatura, amb el PSC com a primer partit del Parlament sota el lideratge d'Illa, que s'ha convertit en una de les dirigents destacades. Amb el salt d'Eva Granados al Senat, ha estat ella l'encarregada de fer de portaveu socialista al Parlament i tenir ordenat el grup parlamentari.

Dins del PSC es veu el seu reforç a les llistes com una "evolució natural", tant per la seva experiència parlamentària com per la "capacitat de lideratge", tant internament com en els principals pactes de la legislatura. Fonts de la formació en destaquen la capacitat de diàleg i d'arribar a acords, i la bona relació que manté amb la resta de grups parlamentaris. A l'oposició, el PSC ha travat pactes rellevants amb el Govern i els partits independentistes, començant per la protecció del català a l'escola -en aquest cas, amb paper important d'Esther Niubó, també reforçada- com pels pressupostos. Un dels objectius d'Illa, que es mantindrà en aquesta campanya i després del 12-M és trencar els blocs que han marcat la política catalana els últims anys. Romero ha estat capaç de fer-ho, amb enteses amb Junts i amb ERC.

Rol "clau" en les negociacions

Destaquen, en aquest sentit, els pressupostos. La portaveu ha tingut un paper "clau" en uns acords, que han permès als socialistes condicionar el Govern des de l'oposició en qüestions controvertides, amb ara el Hard Rock, la B-40 o l'ampliació de l'aeroport del Prat. En els últims comptes -frustrats pel "no" dels comuns que va precipitar les eleccions-, les exigències del PSC van ser menors, centrades al compliment dels compromisos subscrits l'any anterior. Romero, però, també va tenir un paper destacat en la negociació i va ser l'encarregada de defensar el pacte al Parlament, el dia que la legislatura va acabar de manera precipitada.

En aquesta legislatura, els socialistes han jugat amb la geometria del Parlament, i tant han donat aire al Govern, com ha fet pactes amb Junts per pressionar Aragonès o han votat amb el PP per marcar perfil contra els independentistes. Qui treballa amb ella en destaca la solvència i la seva bona oratòria, que s'ha vist aquests últims anys. Transmet seguretat a l'hora de parlar. No necessita gaires hores per elaborar un bon discurs i al partit estan satisfets per com a gestionat la responsabilitat de fer de portaveu. El seu reforç a les llistes arriba en paral·lel amb el pas endavant també a l'executiva, on Romero és la secretària d'economia, investigació i coneixement.

Una vida laboral vinculada al PSC

Nascuda a Caldes d'Estrac el 1976, viu a Mataró, on va fer de regidora i tinenta d'alcaldia entre els anys 1999 i 2011. L'any després passa a formar part de l'equip directiu de l'Ajuntament de Premià de Mar, com a gerent. Ho va fer de la mà de Miquel Buch, alcalde per CiU, i que més tard arribaria a ser conseller d'Interior amb Quim Torra, que va pactar amb els socialistes. En una entrada al seu bloc, ja tancat, recollida per diversos mitjans, confirmava la notícia i detallava la seva relació amb Buch. "És una persona que conec de fa molt temps, a qui admiro i amb qui espero compartir el repte de fer avançar positivament la ciutat", deia Romero.

El gruix de la seva vida laboral ha estat vinculada al PSC, on milita des de 1996. Abans havia passat per les joventuts del partit. És llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, té també un postgrau en dret local i urbanístic i un màster en gestió pública per ESADE. Més enllà de la política, que ha centrat pràcticament tota la seva activitat professional, ha treballat també a Caixa Laietana i l'empresa publicoprivada GlobaLleida. També ha fet col·laboracions en l'àmbit de consultoria i docència, centrada en el desenvolupament econòmic i la comunicació, i és vicepresidenta de la Fundació Tecnocampus de Mataró.

En la faceta més personal, Romero està casada i és mare de dues filles. Es defineix com a feminista i emprenedora. Ha viscut sempre al Maresme i n'està orgullosa. De fet, sempre que pot parlar de Mataró. Riallera, familiar i amb capacitat de generar bon ambient, quan la feina li ho permet, li agrada anar a córrer, jugar a tenis o tocar el piano. En funció dels resultats electorals i el paper que li tingui reservat el partit després del 12-M, l'espai per a les aficions quedarà més reduït.