«Als partits no els importa gens què faci un alcalde en un poble»

Marcel·lí Guillaumet deixarà l'alcaldia de la Sentiu de Sió (la Noguera) que ocupa des de l'any 1979. En tot aquest temps ha estat batlle per llistes de CC-UDC, CiU i ERC

Publicat el 23 de març de 2011 a les 22:59
Marcel·lí Guillaumet (segon per l'esquerra) en un acte amb el president de la Diputació de Lleida Foto: DL

- 31 anys al capdavant de l'Ajuntament de la Sentiu de Sió, sota el paraigua de tres partits diferents, que abracen des del centre dreta fins a l'esquerra de tradició republicana.  

- Exactament, aquest és el meu historial registrat a les butlletes electorals.

- De Centristes de Catalunya-Unió de Centre  Democràtic, amb què va assolir l'alcaldia per primera vegada, passa a CiU, aleshores partit de govern a Catalunya. Hi té res a veure, el canvi?

 - No, el que va passar és que Centristes de Catalunya- Unió de Centre Democràtic va desaparèixer el 1983 quan es va dissoldre la UCD a nivell estatal. Els meus companys d'ajuntament i jo ens havíem de recol·locar si preteníem tornar a presentar-nos a les eleccions d'aquell mateix any. Vam anar a parar a CiU, alguns a UDC, com és el meu cas, i d'altres a CDC. Així, vam presentar una llista de CiU al poble i vam tornar a guanyar.

- Ideològicament, no era un salt massa gran, tenint en compte que la UCD pretenia disputar-li a CiU l'espai de centre-dreta.

- No, és veritat que no era un canvi substancial. Però la ideologia no era prioritat, ni ho és trenta anys després en un municipi tan petit com La Sentiu de Sió.

- Fins el 2003, en què vostè abandona CiU i es passa a ERC. Què el va fer canviar de sigles?

- Amb CiU sempre hi havia problemes al Consell Comarcal de la Noguera. Jo vaig ser president del Consell Comarcal en representació d'Unió, però des de CDC ens feien la vida impossible. La situació es va fer insostenible i vam decidir marxar.

- ERC els va venir a buscar?

- No, els meus companys de govern i jo sempre hem trucat a la porta que més ens ha convingut.

- Mai no han rebut ofertes de partits per presentar-se amb les seves sigles? Aquesta oferta s'estil·la sovint en municipis petits.

- En el nostre cas, no hem rebut ofertes directes, tot i que alguns partits m'han fet saber que si mai necessitava res, podia comptar amb ells.

- O sigui, que va trucar a la porta d'ERC no pas perquè se sentís ideològicament incòmode amb CiU, sinó perquè li convenia més en aquell moment.

- Això mateix. Mai no he deixat un partit per diferències ideològiques.

- Val a dir, però, que el canvi de partit va ser uns mesos abans que CiU perdés la Generalitat.

- Qui mani a la Generalitat no té cap importància en un poble, i en canvi sí que la té qui mani a la diputació i el consell comarcal corresponent.

- Ha rebut alguna instrucció de la direcció nacional dels partits pels quals s'ha presentat?

- No, precisament perquè als partits no els importa gens què faci un alcalde en un poble. Els partits et cedeixen les sigles no perquè vulguin aplicar la seva ideologia al poble, sinó perquè volen els vots a la Diputació i al Consell Comarcal. Als partits només els interessa un municipi petit pels vots que dóna a la Diputació i el Consell Comarcal.  

- Dit així sembla molt cru.

- És així. És més, a banda de personalismes que poden crear algun problema, les desavinences en municipis i en aquests organismes administratius les provoquen els partits, només preocupats per incrementar el seu control en aquestes administracions. Però per sort, al poble la gent et vota per la teva trajectòria personal i de gestió, no per les sigles que portes o per l'actitud que tingui aquest partit fora del poble.

- Algun dels partits als quals ha representat com a alcalde li ha demanat mai que pagués quota de militant pel fet de presentar-se sota les seves sigles?

- No, mai. Algunes persones de l'equip de govern sí que són militants d'algun partit, però la majoria són independents.

- Vostè té algun carnet?

- Sí, d'ERC.

- Està decebut de la política?

- No, perquè en realitat, en un poble petit no fas política. Gestiones uns pocs diners i intentes millorar en la mesura del possible els serveis que pot oferir un ajuntament. Estem molt al marge de l'alta política que es pot fer al Parlament o en una Diputació. I els veïns voten una llista o una altra per les persones que la formen, no pas per la ideologia d'unes sigles.

- Amb 64 anys, vostè plega de la política activa després de 31 anys al capdavant de l'Ajuntament de la Sentiu de Sió. Quin balanç en fa?

- Molt positiu, perquè hem pogut fer molta feina per al poble. És clar que en vuit legislatures, en les quals la llista que he encapçalat sempre ha tingut majoria absoluta al marge de les sigles del partit que tingués com a paraigua, he tingut decepcions, però també moltes alegries. Estic molt content de la feina que hem fet des de l'Ajuntament.

- A les properes eleccions del 22 de maig, al municipi no hi haurà la papereta d'ERC. Li podem preguntar a qui donarà suport?

- A CiU, sense cap mena de dubte.

- Amb el PSC mai no hi ha festejat, i també s'hi presenta.

- No, mai no hi he festejat. El meu suport és per a CiU, i de fet, el cap de llista i altres membres procedeixen del meu equip de govern amb ERC.