Anglada, a l'assalt dels ajuntaments

La formació registra 108 candidatures

Publicat el 22 d’abril de 2011 a les 18:45
Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Els més de 75.000 vots assolits a les passades eleccions al Parlament han armat la formació de Josep Anglada, PxC. Una xifra que pot tenir una traducció molt diferent a nivell municipal que no pas a nivell nacional, ja que PxC es va quedar sense representació a la cambra catalana.

Amb la intenció de centrifugar la seva força als ajuntaments, Plataforma per Catalunya ha registrat 108 candidatures pel proper 22 de maig, amb l'objectiu de multiplicar de forma exponencial els 17 regidors que té en nòmina la formació actualment. La distribució geogràfica de les llistes busquen fer forat en poblacions de la corona metropolitana de Barcelona, com l'Hospitalet, Badalona, Sabadell o Terrassa. De fet, de les 108 llistes, 73 són a la demarcació de Barcelona, 11 són a la demarcació de Lleida, 6 a Girona i 18 a Tarragona.

Aquesta setmana el seu principal adversari polític, l'alcalde de Vic -on Anglada és regidor i segona força política-, Josep Maria Vila d'Abadal de CiU, alertava de les possibilitats que ostentava Anglada en poblacions amb gran concentració de població immigrada. Un fenomen que fins i tot preocupa al PSC en ciutats on els socialistes no tenen competència. De fet, la maquinària electoral del PSC ja fa temps que treballa amb la hipòtesi que PxC roba vots del PSC. Un històric alcalde del PSC al Bages declarava a Nació Digital que "l'efecte crisi social pot fer forat en la fidelitat del votant socialista".

Amb aquesta perspectiva treballa la formació d'Anglada que busca consolidar una marca electoral pròpia en un "target" de mercat de votants que les formacions polítiques habituals han passat d'esquitllada. De fet, el darrer congrés de la formació del passat 27 de març, Anglada va augmentar el to del seu discurs de "Primer, els de casa".

Conscient que la crisi econòmica li pot facilitar la penetració del seu discurs ha virat cap a "l'esquerra", més basat en els principis falangistes que en les teories de Karl Marx. És a dir, que les polítiques socials siguin prioritàries pels "naturals" i no per la població immigrada. El còctel que proposa Anglada basat en una entelèquia entre "basars xinesos,atur, retallada de les pensions i escoles plenes" pot ser perillós. "Som la resistència a la islamització", apunta en els seus discursos. El 22 de maig es podrà comprovar si aquesta resistència esdevé en una infanteria de regidors que distorsionin la calma habitual dels plens municipals arreu de Catalunya.