
Un dels moments del retrobament entre Gabriel i Fernàndez. Foto: Adrià Costa Rifa
Abans de començar la seva intervenció, ha estat rebuda amb una sonora ovació dels assistents, entre els quals també s'hi ha pogut veure a la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, i al diputat Carles Riera, entre altres. Les declaracions públiques de Gabriel són comptades des que va decidir marxar a l'exili fa més de quatre anys i, segons fonts del partit, porta el cap de setmana participant en actes relacionats amb l'escola d'estiu.

Anna Gabriel amb Carles Riera i Eulàlia Reguant. Foto: Adrià Costa Rifa
[h3]Pendent de Llarena[/h3]
Abans de l'estiu, l'exdiputada de la CUP va tornar a Espanya i es va personar davant del Tribunal Suprem per regularitzar la seva situació. Llarena la va deixar en llibertat, va retirar les ordres de detenció i la va citar a declarar per aquesta setmana. Gabriel pot moure's lliurement per Europa, però continuarà vivint a Ginebra, on lidera el sindicat majoritari, UNIA. De tota manera, podrà tornar a Catalunya quan vulgui i la intervenció d'aquest diumenge n'és un bon exemple.
Ara, l'exdirigent independentista, un dels noms més rellevants de la CUP durant els mesos àlgids del procés, espera que Llarena decideixi si arxiva la causa contra ella o l'envia a judici, previsiblement a un jutjat ordinari de Barcelona. La declaració indagatòria de dimecres al Suprem es va centrar en els requeriments del Tribunal Constitucional a Gabriel i ella va dir davant de Llarena que no havia estat requerida sobre la seva activitat parlamentària i que, per tant, no havia desobeït l'alt tribunal. "Els principis continuen intactes", va dir Gabriel a la sortida.
[h3]Sense risc de presó[/h3]
Gabriel va poder tornar un cop ella i el seu nou advocat, Iñigo Iruin, van obtenir garanties del Tribunal Suprem que només se la processaria per desobediència, que no implica pena de presó. Això, abans, no estava assegurat i sobrevolava el risc d'una acusació més alta i, per tant, també la presó preventiva. En aquest sentit, Gabriel ha seguit una estratègia similar a la de Meritxell Serret, que també estava exiliada a Bèlgica i l'any passat va decidir tornar a Catalunya. En el cas de la líder de la CUP, té motius per ser optimista: pels mateixos fets, l'exdiputada Mireia Boya va ser absolta.