Anul·lat l'ús preferent del català al sector públic

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba part del protocol d'usos lingüístics en el sector públic arran del recurs d'un professional sanitari | Considera que "el contingut imperatiu" del reglament "s'extralimita en el marc normatiu fixat per l'Estatut de Catalunya

Publicat el 25 de febrer de 2016 a les 18:25
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat part del protocol d'usos lingüístics en el sector públic, entre ells els articles que fixaven el català com a llengua de comunicació entre el personal i que les converses telefòniques s'iniciessin en aquesta llengua. El TSJC ha estimat un recurs d'un professional sanitari de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona contra el protocol per aquest sector elaborat el gener de 2012 per la Generalitat.

En concret, el tribunal tomba els punts que estableixen que el "català ha de ser la llengua de comunicació entre el personal, tan presencial com per telèfon, en la megafonia, en les reunions de feina i especialment davant de terceres persones: usuaris i els seus familiars, i personal sanitari o laboral o extern".

Pel magistrat, el "contingut imperatiu" d'aquest article "s'extralimita en el marc normatiu fixat per l'Estatut de Catalunya". A més, el TSJC argumenta que el protocol afecta els metges interns residents (MIR) i que la convocatòria d'aquests és oberta a facultatius comunitaris i extracomunitaris als quals no se'ls exigeix "el coneixement del català".

Finalment, també anul·la part de l'article que precisa que la documentació interna, com nòmines i contractes, ha de ser en català.