
El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit que la manifestació en defensa de l'Estatut es pot convertir en un "aquelarre independentista" si abans els partits catalans no són capaços de subscriure una resposta unitària a la sentència del Constitucional.
El líder d'Unió ha instat la resta de formacions a fer autocrítica i a anteposar els interessos de país per davant dels de partit. "Hem de situar el problema català al cor de la política espanyola, perquè sinó el continuarem tenint", ha assegurat.
La rauxa no té sentit si no s'acompanya del seny. Aquest és el missatge que ha volgut donar el president de l'executiva d'Unió en referència a com s'ha d'articular la resposta a la sentència de l'Estatut.
Però també ha advertit que tota aquesta rauxa serà "estèril" sinó s'acompanya d'una altra recepta política: la de la perseverança, "l'esforç diari i la capacitat de picar pedra.
Per a Duran i Lleida, aquesta resposta ha de ser molt diferent de l'actitud que es va adoptar durant tot el procés estatutari. I en aquest punt, és on ha instat les formacions polítiques –també la seva- a fer autocrítica.
"Tot el procés estatutari es va conduir lluny d'aquest esperit d'unitat, pensant més en interessos tàctics de partit que no de país; va començar malament i ha acabat pitjor", ha reflexionat. Per això, per al president de l'executiva, ara més que mai cal demostrar que el país "segueix tenint sortida i futur", anant a la una i portant "fins al cor de la política espanyola" les repercussions de la sentència del TC.
Per al president de l'executiva d'Unió, aquesta resposta s'ha d'articular al voltant de tres eixos: llengua, cultura i finançament. Duran i Lleida ha instat tots els parlamentaris catalans –inclòs el PSC- a subscriure aquesta resposta unitària. "Entenc que al PSC no se li pot demanar que trenqui amb el PSOE, i a més, seria contraproduent per a Catalunya".
El president de l'executiva d'Unió, però, ha considerat que és lícit demanar als socialistes (i a la resta de parlamentaris catalans) que subscriguin l'acord en els termes que ha expressat, i que el defensin "davant de qualsevol interlocutor".
I aquesta unitat catalana s'ha de traslladar a Madrid, per evitar que tant el PSOE com el PP continuïn traslladant el debat a Catalunya i alimentant les diferències entre partits. "Hem de portar la qüestió de Catalunya al cor d'Espanya; mentre ells ens la traslladin aquí i ens la plantegin com un problema català, només provocarà baralles estèrils entre els partits catalans", ha ressaltat.