- El pactòmetre del 12-M: qui suma amb qui?
- Tots els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M
- Aquests són els 135 diputats al nou Parlament
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha insistit aquest dimecres en la necessitat que Catalunya estigui finançada a través d'un model que surti del règim comú. "No ens hem de conformar amb una millora addicional", ha remarcat Aragonès, que ha situat el concert a l'estil basc i navarrès com el punt d'arribada per atendre les demandes catalanes. El dirigent d'ERC, en plena arrencada de les negociacions del seu partit amb Salvador Illa per la investidura, ha defensat que no cal "maquillatge", sinó un "canvi de sistema" que no vol anar "en contra de ningú". "No és cap privilegi ni és cap tracte de favor", ha dit en la presentació de l'informe anual de l'economia catalana corresponent al 2023.
Aragonès ha assenyalat que el context dels últims anys ha estat "massa complex", perquè encara s'han notat -ha dit- els efectes de les retallades. "Han estat un error que hem hagut d'arrossegar fins avui. Per sort, les institucions europees han optat per un altre tipus de resposta en les últimes crisis", ha indicat el president en funcions, que ha definit Catalunya com un "motor sòlid" de l'economia comunitària. "El concepte de dècada perduda que s'havia intentat fixar en els últims anys no mereix cap altra cosa que anar a l'oblit. Deixem un país millor del que vam trobar en l'inici d'aquesta legislatura", ha remarcat Aragonès. La dècada perduda és un dels retrets que ha fet sovint Illa a l'independentisme.
El president en funcions ha apuntat que Catalunya, en tot cas, no pot convertir en "oportunitats" les dades econòmiques, perquè pot "arribar al límit". "Tenim les finestres d'oportunitats aquí, a Catalunya, i al Congrés dels Diputats per acabar amb l'espoli fiscal", ha ressaltat Aragonès. "Els catalans necessitem disposar dels recursos que generen i que hauríem de tenir al nostre abast", ha remarcat. Ha citat les polítiques socials i l'acompanyament a les empreses com a prioritats de cara a la consecució d'un nou finançament. "Imaginem-nos què podríem aconseguir com a país i què es podria oferir si poguéssim gestionar els 22.000 milions que suposa l'espoli fiscal", ha ressaltat el dirigent d'ERC.
"La Catalunya dels vuit milions no pot funcionar amb els recursos de la Catalunya dels sis milions. Per això la proposta que vam fer sobre finançament ha de ser una realitat. Aquest és un dels grans consensos de la societat catalana", ha remarcat Aragonès, que ha indicat que existeix l'oportunitat política per abordar els "problemes de fons". "No pot ser un pedaç", ha dit, sinó que ha de ser un concert a l'estil del País Basc i de Navarra. "Que ningú intenti diluir amb la singularitat el que estem defensant en un nou cafè per a tothom. Ens faríem un mal favor si tergiversem el que Catalunya necessita", ha apuntat el president en funcions, que ha posat l'accent en la "sobirania fiscal" com a base del model.
Com funciona l'economia catalana?
L'encarregada d'obrir l'acte ha estat la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, que ha posat de manifest que el creixement del PIB va ser del 2,6% al llarg de l'any passat, una mica més de dos punts per sobre de la mitjana de la zona euro, que va ser del 0,5%. Les exportacions de béns, per primera vegada, va arribar als 100.000 milions d'euros, mentre que l'atur es va reduir fins al 9,3%, la dada més baixa des del 2008. Mas ha indicat que la inflació s'ha moderat, tot i que continua elevada -al voltant del 3,5%- davant les perspectives de millora. L'enduriment de la política monetària, en tot cas, ha fet créixer les dificultats per a particulars a empreses. Es preveu, això sí, un escenari de relaxació.
"Hi ha moltes adversitats que han remat en contra de les economies del nostre entorn", ha ressaltat la consellera d'Economia en funcions, que ha citat la guerra a Ucraïna i el "desastre humanitari" a la franja de Gaza. Davant d'aquest context, ha indicat, l'economia catalana "ha resistit i ha avançat". L'informe també desgrana les grans xifres de turisme: el 2023 van arribar a Catalunya 18,2 milions de visitants, un 6,2% menys que el 2019, l'ány abans de la pandèmia. Tot i que la inflació s'hagi moderat i que hagi pujat el poder adquisitiu, l'augment salarial encara continua per sota de l'augment acumulat de preus. El 2022, això sí, la inflació va arribar a enfilar-se fins al 8%.