30
de maig
de
2023, 12:36
Actualitzat:
16:24h
Els resultats de les eleccions municipals obliguen ERC a obrir una reflexió profunda sobre la seva estratègia, amb el condicionant de l'avançament electoral a Espanya, que ha alterat els plans de tots els partits. Els del 28-M eren els primers comicis que la formació afrontava disposant de la presidència de la Generalitat, però els republicans no han obtingut els rèdits esperats, balanç que és més sagnant si es comparen amb les quotes de poder local assolides el 2019. Dos dies després de la jornada electoral, Pere Aragonès ha comparegut a Palau per reclamar un "front democràtic" del sobiranisme -sense excloure els comuns- per refer la unitat i "defensar" les institucions catalanes.
El president, que ha donat per fet un govern de PP i Vox després de la cita electoral del 23-J amb la intenció de combatre l'abstenció i laminar les expectatives electorals del PSC, ha reclamat als partits que consensuïn mecanismes per dotar d'"estabilitat" el Govern i el Parlament, facilitin acords independentistes als ajuntaments i explorin una aliança sobiranista per retenir la presidència de la cambra catalana. "L'hora és greu i cal defensar Catalunya", ha raonat.
Aragonès, que ha evitat apuntar si la fórmula d'aquesta entesa sobiranista en la nova etapa que s'obre inclou la llista única als comicis espanyols que li demanava Junts, ha reclamat una àmplia "mobilització de país" en la convocatòries amb les urnes de l'estiu. El president català ha comentat que, amb l'ascens de la dreta i l'extrema dreta a l'Estat -en cap moment ha donat opcions a Pedro Sánchez de retenir la Moncloa-, existeix una amenaça clara sobre la llengua catalana, el model d'escola i la sanitat pública, les institucions del país, i els drets i les llibertats dels seus ciutadans.
El discurs del president de la Generalitat ha pretès incentivar la participació en les eleccions espanyoles i, alhora, plantejar un nou escenari de col·laboració del sobiranisme després de l'estiu, que contrasta amb l'estratègia negociadora seguida fins ara per ERC a Madrid. "Correspon als partits polítics treballar les fórmules i l'encaix per fer-ho possible", ha comentat, sense més concrecions. Ha sol·licitat, això sí, tres principis: unitat, fermesa i generositat.
Aragonès, que no ha defugit l'autocrítica pels resultats dels republicans a les municipals, ha apuntat que el Govern ha entès el missatge de la ciutadania. "Ens diuen que ens hem d'entendre i ho hem de fer", ha expressat per radiografiar el clam als partits, després de l'etapa de desunió independentista. Amb la dreta i l'extrema dreta governant a Madrid, a Palau consideren que l'escenari ha de canviar. Un retorn a la política de blocs. "Necessitem un Govern i un Parlament més forts. Tenim oportunitats per fer-ho", ha insistit. ERC vol estabilitat per a l'executiu -el president no ha aclarit si estendrà la mà a nous socis al Govern-, alcaldies independentistes als ajuntaments i un pacte per rellevar Laura Borràs a la presidència del Parlament.
El que ha descartat el dirigent republicà de forma rotunda és un avançament electoral a Catalunya. Aragonès assumeix que, amb un canvi de cicle a l'Estat en què el govern de coalició progressista desaparegui, les apostes per la taula de diàleg i l'acord de claredat se situen en un recorregut "impossible". Per això, ha recalcat la necessitat de bastir un "front democràtic" que actualitzi la musculatura política del sobiranisme per afrontar el nou escenari.
Les paraules d'Aragonès han tingut veus de contestació a ERC. L'excap de files a Madrid, Joan Tardà, ha dit que espera que el president català no pretengui "modificar" l'estratègia d'ERC aprovada en el darrer congrés nacional. Exactament les bases van avalar aliances amb les esquerres espanyoles progressistes per avançar cap al referèndum.
Moviments després del regust agre del 28-M
El regust de les municipals és agre per als republicans. A banda dels resultats discrets a Barcelona -de la victòria d'Ernest Maragall el 2019 a la quarta posició, amb la meitat de regidors, d'aquest 2023-, ERC també ha perdut el govern de dues capitals de demarcació (Tarragona i Lleida) i es queda sense l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat o Figueres. L'aposta per laminar el pes del PSC a l'àrea metropolitana tampoc ha acabat de funcionar, tot i la consolidació de posicions en ajuntaments de la conurbació de Barcelona. Gabriel Rufián no ha aconseguit discutir la majoria absoluta de Núria Parlon a Santa Coloma de Gramenet mentre els socialistes resistien en ciutats metropolitanes on l'extrema dreta ha captat votants.
La nit del 28-M és la primera gran ensopegada d'Oriol Junqueras i Marta Rovira des que van assumir el control d'ERC el 2011. Ara, els republicans entomaran la cita electoral del 23 de juliol a l'Estat amb la necessitat de conservar el lideratge entre les formacions independentistes. Junqueras ja va avançar que Rufián tornarà a ser el cap de llista del partit, que també pugnarà amb un PSC que haurà d'ajudar a sostenir Sánchez des de Catalunya.