Artur Mas creu que Rajoy no tornarà a ser president espanyol

L'expresident de la Generalitat assegura que el PP s'ha guanyat "a pols" l'aïllament parlamentari | Confia que la CUP complirà l'acord d'estabilitat parlamentària i això passa perquè el Govern "no perdi votacions" | Anuncia que "durant els propers dos o tres mesos" presentarà una plataforma de persones més enllà de CDC

Publicat el 08 de febrer de 2016 a les 08:56
L'escenari està obert a Espanya, i està "tan confós que pot passar qualsevol cosa". Aquesta és la visió que té l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, del que està passant a l'Estat després de les eleccions del 20-D. Ara bé, el que creu Mas és que Mariano Rajoy no aconseguirà mantenir-se a La Moncloa. "Ha fet tot el possible per quedar com està", ha assenyalat Mas en una entrevista a El món a RAC1. D'aquesta manera, es referia a l'aïllament polític en què es troba immers el Partit Popular després d'una legislatura en què, des de la perspectiva de Mas, ha abusat de la majoria absoluta. 

El problema que tenen tant el PP com el PSOE, quan disposen de majoria absoluta, és que "els hi agafa allò de l'ardor guerrero", en paraules d'Artur Mas. És per això, ha afegit, que les majories absolutes a Espanya "sempre són negatives". En la situació actual, segons Mas, "l'aritmètica és la que és i difícilment sumarà al voltant de Rajoy". 

Pel que fa a la possibilitat que es pugui pactar un referèndum, l'expresident s'ha mostrat més que escèptic. "Si escolto el PSOE, la resposta és no", ha assenyalat. I, pel que fa a Podem, la "sensació" que té Mas és que, amb el pas del temps, el suport que donen a la consulta "ja no és tan evident". "Ara ja no sento la mateixa música, penso que s'està diluint una mica per part de Podem", ha sintetitzat. 

Altra cosa és el paper que pugui acabar desenvolupant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el procés. Ja en el tram final de l'entrevista, i agafant-se a la intuïció, l'expresident de la Generalitat ha apostat per la possibilitat que Colau acabi sent una "aliada". "Ho serà, espero", ha indicat Mas. Ara bé, això tot just d'advertir que "ho ha d'acabar de demostrar" perquè "encara no ha arribat el moment de la veritat". 

Estabilitat i pressupostos

Del que també ha parlat Artur Mas durant l'entrevista és del pacte assolit amb la CUP per desencallar la investidura i del que això comporta. Des del seu punt de vista, l'acord obliga la Candidatura d'Unitat Popular a facilitar l'aprovació dels comptes del Govern i "no només els pressupostos". I és que, segons ha afegit, "l'estabilitat parlamentària vol dir que el Govern no perdi votacions". 

A Mas se li ha preguntat també si confia que la CUP complirà amb l'acord, i ha respost que, ara mateix, hi confia. No obstant això, ha subratllat que s'haurà de veure "amb el pas del temps". I, pel que fa a la continuïtat de la diputada Anna Gabriel, l'expresident ha descartat que amb això s'estigui incomplint algun extrem de l'acord, ja que en aquesta entesa "no hi ha cap paper en què hi constin noms". 

David Fernández i el pacte d'última hora

Encara en l'univers de la CUP, Artur Mas ha assenyalat que manté una bona relació amb l'exdiputat David Fernández. Sobre el seu paper durant la negociació entre Junts pel Sí i la CUP, l'expresident i líder de CDC ha explicat que Fernández "en alguns casos, va intentar ajudar i, en d'altres, va poder ajudar". El seu rol, ha afegit Mas, ha estat el de mantenir "canals oberts" i el de fer valer el seu "crèdit" dins l'organització per ajudar a assolir "solucions constructives". 

Per arribar a aquestes solucions constructives, es van haver de plantejar diversos escenaris. Mas ha explicat que abans que comencés la campanya electoral espanyola, just a principis de desembre, ja havia pensat en la possibilitat de fer un pas al costat i això ho sabien tant un dels seus principals col·laboradors com una altra persona "del món de la política". Fins i tot tenia les "condicions escrites" que va acabar traslladant a la CUP.

"Ajuda permanent" de dos diputats de la CUP

Després del Consell Polític en què la CUP va confirmar la seva negativa a Mas, l'expresident ja descartava l'acord perquè tot estava "podrit" i la sensació era de "desconcert". Fins al punt que, divendres 8 de gener a la tarda, va fer una reunió per preparar la convocatòria d'eleccions. Després, va parlar amb una persona "de la societat civil" i la va autoritzar a explorar la possibilitat d'un acord. 

L'entesa amb la CUP, explorada per aquesta persona de la societat civil, pivotava al voltant d'un element de negociació que el mateix Mas va voler introduir durant el mes d'octubre, i era una "ajuda permanent" de dos diputats de la CUP a Junts pel Sí per garantir l'estabilitat del Govern. La proposta no va prosperar, perquè el propi entorn de Junts pel Sí no la veia viable. La persona amb qui va parlar Mas aquell divendres li va admetre que potser s'havien equivocat i va apostar per recuperar aquell element i arribar a l'acord final. 

Plataforma més enllà de CDC

Un cop assolit l'acord, s'ha entrat en una nova fase del procés, més de caire constituent. Artur Mas ha assenyalat que la refundació de Convergència i la plataforma que ell mateix està impulsant "també pretén" influir en la constitució del nou estat. Segons l'expresident, aquest "espai central del país" ha de "fer sentir la seva veu". 

Mas ha explicat que Convergència "ha de fer la feina de posar-se al dia" des del moment en què "no té prou força per ella mateixa per articular aquest espai de centre". De forma paral·lela, ha afegit, l'expresident està impulsant una plataforma "en què s'hi aplegui gent que no sigui de CDC" i en què el lligam sigui el sobiranisme. Mas entén que, ara, la seva obligació és liderar aquest espai i preveu presentar la plataforma "durant els propers dos o tres mesos".