
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que el Govern veu "amb bons ulls" l'auditoria a les comunitats autònomes prevista per l'Estat però ha demanat a l'executiu espanyol que primer analitzi les "seves duplicitats" amb els ministeris que tenen competències traspassades. Mas ha destacat que el Govern té un estudi aprofundit de les invasions de competències que ha patit Catalunya per part de l'estat espanyol i ha ressaltat que ho enviarà ben aviat a Madrid perquè el govern de Mariano Rajoy pugui "analitzar-lo". "Així arribaran a la conclusió que tots els ministeris amb competències traspassades contenen moltes duplicitats que suposen una despesa supèrflua que caldria evitar", ha assegurat el candidat de CiU a la presidència de la Generalitat.
A més, el president de la Generalitat també ha valorat la primera visita del govern de Mariano Rajoy després de la manifestació de la Diada. "El govern espanyol de Mariano Rajoy s'agafa ara a aquesta línia dialogadora, benvinguda sigui però és una llàstima que no s'hagi produït abans tot i que tampoc sé si es sincera", ha assenyalat Mas, al temps que ha afegit que espera que el govern de Rajoy "respecti i escolti la voluntat del poble català el 25 de novembre".
Tot seguit, el president ha exigit a Mariano Rajoy que mantingui aquesta voluntat i el respecte després de les eleccions catalanes el proper 25 de novembre. "Si el resultat avala el nou procés sobiranista, s'ha de respectar i s'ha de mantenir l'actitud de diàleg. Esperem que sigui d'aquesta manera", ha assegurat Mas.
Manca d'inversió del govern espanyol a Catalunya
D'altra banda, el president també ha volgut destacar la manca d'inversions en infraestructures a tot el territori català i, sobretot, a les comarques gironines. Mas ha ressaltat que fa 30 anys, Catalunya estava deu punts per sota de la mitjana en àmbit d'inversions i penúltims en la llista, només per sobre de Madrid. Segons el president, trenta anys després, el territori català ha estat "el principal contribuent del creixement de l'economia espanyola" i només ha aconseguit estar a 20 per sota de la mitjana espanyola i els últims de la llista en àmbit d'inversions.
"A més si mireu els pressupostos i la liquidació veureu que hi ha unes diferències notables, l'any 2011 només es va executar el 35% de totes les inversions previstes que va ser equivalent al 8,4% quan l'economia catalana suposa un 20% de tota l'economia espanyola", ha assegurat el candidat a la reelecció.
A més, Mas ha mostrat el seu disgust amb les últimes "crítiques" rebudes per part de determinats poders estatals que no veuen amb bons ulls que el Govern realitzi "acció exterior". "No els hi agrada les ambaixades ni les oficines, són crítiques absurdes perquè haurien d'estar contents i donar gràcies que Catalunya és tant important al món i l'exportació catalana suposa el 27% de tot el que porta fora Espanya", ha apuntat Mas. Segons el president l'iniciativa de Catalunya s'hauria de veure com "un avantatge i agrair-ho perquè gràcies a Catalunya l'Estat té un pes important arreu del món" ha ressaltat.
Artur Mas ha realitzat aquestes declaracions durant l'acte d'inauguració de la 51a Fira de Mostres de Girona, que s'ha realitzat a l'Auditori de la ciutat. Durant l'acte, el president també ha volgut donar les gràcies a la Cambra de Comerç de Girona que va ser la primera entitat en el seu àmbit que va donar suport al procés sobiranista engegat pel Govern. "Som els primers interessats que el procés actual no afecti el normal funcionament de l'economia i us agreixo el suport perquè heu fet un pronunciament que demostra les idees clares, compromís i coratge", ha ressaltat Mas.
A més, el president ha volgut reivindicar la funció social de totes les empreses catalanes: "Les empreses encara s'associen a una visió una mica pecaminosa però cal que reivindicar la funció social de les empreses i que s'entenguin tal i com es veu que la família es la cèl·lula bàsica de la societat, l'empresa cal que s'entengui com la cèl·lula bàsica de l'economia", ha assegurat Mas. Seguint amb aquesta línia, el president ha demanat a les empreses que tinguin "confiança en el moment actual" i que, tot i la difícil situació econòmica, les petites i mitjanes empreses són les peces claus per fer ressorgir el teixit productiu i social.
La Cambra de Comerç de Girona, crítica amb l'N-II
L'acte també ha comptat amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que ha ressaltat la voluntat de les empreses gironines de treballar conjuntament amb el poble català en el nou procés sobiranista i ha esmentat les mancances que pateix el territori gironí tals com l'N-II o el no reconeixement dins l'espai Schengen del Port de Palamós.
Unes "necessitats" claus que també ha reivindicat el president de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé. Finalment, l'alcalde de Girona ha ressaltat "el coratge" que tenen les empreses i els ciutadans d'arreu del territori que permet "superar les adversitats relacionades amb la crisi" i ha subratllat que la demarcació de Girona és el territori amb la taxa d'emprenedoria més alta de Catalunya.