Artur Mas: «És un honor ser processat per haver escoltat la gent»

L'expresident de la Generalitat compara el govern espanyol amb el franquisme després de les peticions d'inhabilitació de la Fiscalia | Assegura que les institucions de l'Estat volen convertir el 9-N en un aquelarre judicial | Contradiu Homs i manté que l'Estat no va oferir tolerar la consulta a canvi que el Govern no publicités els resultats

Rigau, Mas i Ortega, aquest dilluns a la tarda
Rigau, Mas i Ortega, aquest dilluns a la tarda | PDC
03 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:41h
Poques hores després de conèixer que la Fiscalia demana per a ell una inhabilitació de nou anys i mig per la seva implicació en la jornada de participació del 9-N, l'expresident Artur Mas ha comparegut públicament per valorar la decisió. "És un honor ser processat per donar veu a la gent, haver escoltat la gent, haver donat la cara i traduir en fets el clam de tanta gent", ha ressaltat l'expresident en una roda de premsa conjunta amb Joana Ortega i Irene Rigau, que s'enfronten també a penes d'inhabilitació de vuit anys i set mesos.

El màxim dirigent del Partit Demòcrata Europeu Català (PDEcat) ha comparat el govern espanyol amb el franquisme per tenir clara la seva culpabilitat abans que se celebri el judici. "Així ho ha dit aquest matí la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría", ha apuntat Mas, que ha denunciat la "cadena de despropòsits" de l'Estat en relació a la jornada de participació. El dirigent nacionalista ha avançat que la defensa serà "contundent". "No podem estar en un Estat que considera posar urnes un delicte", ha reiterat.
 
Defensa "allà on sigui"

Mas també ha recordat les conspiracions entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, en què el ministre de l'Interior defensava que els fiscals podien "afinar" determinades decisions per anar en contra del sobiranisme. "Ja hi estem acostumats", ha apuntat l'expresident. Francesc Homs, cap de files del PDEcat a Madrid, també encausat (ell al Tribunal Suprem) per la jornada de participació, ha seguit la intervenció des de primera fila.

"Si un tribunal espanyol em condemna, aniré allà on calgui a defensar el que vam fer. No pararé. És una autèntica salvatjada, el que van fer. Ningú amb un mínim de tarannà democràtic pot compartir això", ha ressaltat Mas, que assegura que no ha pensat en com afectaria una inhabilitació en la seva carrera política.

Cap oferta de l'Estat pel 9-N

L'expresident ha negat que el govern espanyol fes arribar cap oferta a la Generalitat per tal que, si no hi havia roda de prmesa, no hi hauria actuacions judicial. ·"És fals. Jo el que vaig fer va ser oferir a Mariano Rajoy que tolerés la consulta. Però en sentit contrari mai hi va haver cap oferta. A Madrid es pensaven que no ho faríem, tot i que no volíem desobeir el Tribunal Constitucional, perquè no és la nostra dèria", ha apuntat.

D'aquesta manera, ha contradit Homs, que davant del Suprem va assegurar que Rajoy va oferir tolerar la consulta a canvi que Mas no informés en roda de premsa dels resultats. "L'impacte internacional els va fer molt mal", ha argumentat l'expresident. 



"Faríem el mateix"

Mas i Ortega han coincidit a l'hora d'assegurar que tornarien a actuar de la mateixa manera en cas de trobar-se en una situació similar a la del 9-N del 2014. "Ho vam fer molt bé, respectant la legalitat, amb transparència i responsabilitat. No va ser un delicte, va ser un acte de democràcia", ha assegurat l'exvicepresidenta, allunyada de la política des de les eleccions plebiscitàries del 27-S.

Rigau, que ha estat l'última en agafar la paraula, ha apuntat el següent: "Ens poden jutjar el 9-N, però no ens el poden robar". L'exconsellera d'Ensenyament s'ha mostrat especialment indignada sobre la possibilitat que la inhabilitin després de molts anys exercint com a mestra i com a responsable política.

"Any crucial"

L'expresident ha assegurat que seguirà duent a terme les seves funcions, "recorrent el país", "captant i generant idees" per contraposar-lo a "altres espais polítics del país". "Estem davant d'un any crucial", ha apuntat Mas, que també s'ha referit a la convocatòria de referèndum que té en ment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

"Tots sabem que l'ideal és fer un referèndum, és el que hem volgut tots des del començament. Si no hem pogut és per la incompareixença que hi ha a l'altre costat, ningú s'asseu a taula", ha apuntat Mas, que ha admès que hi ha "dificultats" per fer la consulta. "El missatge principal és que no ens quedarem quiets i que no ens aturaran", ha destacat.