L'Audiència Nacional ha presentat una bateria de qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra l'aplicació de la llei d'amnistia a la causa per terrorisme contra els CDR. Segons el tribunal, la llei genera "impunitat" i és contrària al dret de la Unió Europea. També alerta que, amb l'amnistia, s'obre la porta a amnistiar futurs delictes de terrorisme si aquests "estan alineats amb els interessos polítics de qui dicta la llei". Amb aquest moviment, l'amnistia queda en suspens i el procediment no avançarà: ni es poden decretar mesures cautelars ni tampoc enviar el cas a judici, però tampoc s'aplicarà la llei mentre no resolgui la justícia europea, que pot trigar més d'un any. Una de les claus de la negociació va ser l'encaix del delicte de terrorisme dels casos de Tsunami Democràtic i dels CDR. La causa de Tsunami va decaure, però no n'hi ha hagut prou per amnistiar la dels CDR, almenys per ara.
En una interlocutòria de 72 pàgines, la sala planteja nou preguntes al TJUE perquè considera que el terrorisme que s'atribueix als CDR encaixa a la directiva europea de lluita contra el terrorisme i, per tant, no hauria de poder ser amnistiat, d'acord amb el que fixa la llei pactada entre el PSOE, ERC i Junts. El tribunal recorda que la directiva europea preveu que es pugui atribuir terrorisme a qui participi en l'organització, sense que cometin pròpiament el delicte. La llei d'amnistia exclou els delictes que encaixen a la directiva, però posa com a condició per quedar fora de la llei que "hagin causat de manera intencionada greus violacions de drets humans". Això provoca dubtes a la sala sobre si el Congrés pot afegir requisits que posin condicions a una directiva europea.
L'Audiència Nacional també qüestiona que es pugui crear una mena de terrorisme "de baixa intensitat". Un terrorisme que implica vulneracions greus de drets humans, que no es pot amnistiar, i un altre terrorisme que no produeix aquesta vulneració, i per tant sí que es pot amnistiar. Més enllà que hi hagi formes greus i lleus de terrorisme, el tribunal dubta que el legislador pugui considerar que dins de la directiva europea hi ha actes punibles que no violen drets humans. Aquest element pot xocar amb el dret europeu, segons els jutges espanyols. Tot plegat, diuen, atempta contra el principi de seguretat jurídica, perquè no queda clar què s'entén com una violació greu dels drets humans que permeti que un delicte sigui o no amnistiat.
S'amnistia el terrorisme només si ets independentista català
Un altre problema que hi veu el tribunal és el fet que només s'amnistiï el terrorisme vinculat al procés independentista català. Això, diu la sala, podria xocar amb la llibertat ideològica. No s'amnistiaria el terrorisme gihadista ni el terrorisme d'una altra comunitat autònoma, encara que hagués passat en el mateix àmbit temporal previst a la llei. El tribunal no té clar que sigui suficient defensar la independència de Catalunya com a motiu per accedir a l'amnistia d'un delicte de terrorisme, i creu que podria existir un "tractament discriminatori", contrari al dret de la UE, davant qui hagués fet el mateix però amb una altra ideologia. Això podria vulnerar el principi d'igualtat i de llibertat ideològica.
Alhora, l'Audiència creu que l'amnistia garanteix la "impunitat" dels delictes i això contradiu la directiva europea de lluita contra el terrorisme, que remarca l'obligació de castigar qui dugui a terme conductes d'aquest tipus. Actuant d'aquesta manera, diu la sala, el Congrés "està legislant en contra de la directiva europea", i això afecte principis fonamentals del dret de la Unió Europea, com el principi de cooperació legal o el principi de primacia del dret europeu. "El legislador espanyol s'aparta dels objectius perseguits pel dret de la Unió", diu el tribunal, que considera que es va en contra de la voluntat del legislador europeu.
Hi haurà ampliació.