L'auditor del Consell de la República «aclareix» la seva interpretació sobre les despeses de Comín

L'assessor afirma que al juntaire li corresponien més dels 6.300 euros que li havia atribuït inicialment; Comín celebra el que considera una "rectificació" després d'unes acusacions que li han provocat un dany reputacional

Toni Comín, aquest dijous a Brussel·les
Toni Comín, aquest dijous a Brussel·les | ACN
Redacció
23 de gener de 2025, 16:01
Actualitzat: 17:58h

L'auditor del Consell de la República ha "aclarit" la seva interpretació d'un acord intern sobre les suposades "despeses no justificades" de l'actual vicepresident i candidat a presidir l'entitat, Toni Comín. En un comunicat facilitat aquest dijous per Comín i signat el desembre passat, l'auditor admet haver fet una lectura "incompleta" del conveni de l'entitat i afirma que al juntaire li corresponien més dels 6.300 euros que li havia atribuït inicialment. "La meva lectura ha estat incompleta, ja que he considerat només l'apartat 2 de l'acord, que atorgava al Sr. Antoni Comín un import de 6.338,10 euros", apunta l'auditor, per afegir posteriorment que l'apartat 6 de l'acord admet ingressos addicionals.

En concret, l'apartat 6 del conveni estableix el repartiment dels ingressos que s'obtenen a través del botó de donacions del web del Consell de la República i altres donacions per a l'exili en el seu conjunt. El mateix document estableix que és “impossible determinar de manera exacta” quina part d’aquests ingressos són per al Consell de la República, i quina per a l’exili en el seu conjunt. Per això, CATGlobal i CatCIP pacten repartir un terç dels d’aquestes donacions al Consell de la República, un altre a la Casa de la República (residència de Puigdemont) i el terç restant a Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, com a membres de l’exili. Tots tres es queden aquesta assignació “a parts idèntiques”.

L'auditor, doncs, diu que no ha tingut en compte aquest repartiment i que, per tant, a Comín li pertanyen més diners dels que havia dit. Tanmateix, no entra al detall sobre la quantitat total suposadament no justificada per Comín, que ascendia a 15.530 euros. "No em consta que existeixi cap document en què s'estableixin els imports concrets a pagar derivats d'aquests apartats . Però cal suposar que els imports seran superiors als retirats pel senyor Comín". En una altra nota de premsa publicada aquest mateix dijous, de fet el candidat a presidir el Consell per la República afirma que l'import total que li correspon -sumant els ingressos dels apartats 2 i 6- ascendeixen a 24.000 euros, aproximadament.

A parer de Comín, les paraules de l'auditor impliquen que "queda demostrat que es tracta d'unes despeses justificades". "És una afirmació que he fet sempre i en tot moment", insisteix. En la mateixa línia, Comín assegura que les polèmiques despeses "no es van utilitzar mai per a un ús d'allotjament particular" i que aquestes es van fer servir "sempre i en tots els casos per a l'allotjament de membres de l'equip tècnic del Consell de la República".

Dany reputacional

En declaracions a la premsa des del Parlament Europeu de Brussel·les, Comín ha celebrat el que considera una "rectificació" de l'auditor i ha reiterat novament que les polèmiques despeses "estan perfectament emparades pel conveni". No obstant això, ha lamentat el "dany reputacional" que ha patit i veu "impropi" que un auditor hagi actuat d'aquesta forma.

L'anunci del juntaire es produeix pocs dies abans que comenci la campanya per presidir el Consell de la República, del qual Comín n'és un dels candidats. En aquest sentit, ha lamentat que "una part del dany reputacional a vegades és difícil de reparar", tot i que també ha indicat que si altres candidats volen construir la seva campanya al voltant d'aquesta qüestió "s'estarien equivocant moltíssim".

Valtònyc carrega contra Comín: "Allunyeu-lo de qualsevol organització"

Enmig de tot plegat, una veu rellevant a l'exili ha carregat contra Comín. Josep Arenas, Valtònyc, proper a Puigdemont i que va compartir anys a Bèlgica també amb Comín, ha demanat "allunyar-lo de qualsevol organització". "El que ha sortit als mitjans és només la punta de l'iceberg", ha assegurat, i ha afegit que "alguns podrien denunciar-ho", però no ho fan perquè "les responsabilitats només es demanen de portes enfora".