Barcelona en Comú es compromet a crear una Oficina Municipal Anticorrupció

Podrà rebre denúncies "anònimes" amb l'objectiu de detectar "males pràctiques i poders a l'ombra"

Publicat el 26 d’abril de 2015 a les 12:23

Foto de gran part de les persones que han participat en l'elaboració del programa electoral de BComú Foto: BEC


Barcelona En Comú, la plataforma liderada per Ada Colau, ha presentat aquest diumenge en un acte multitudinari a Nou Barris un programa electoral "per revertir" la "desigualtat excloent" que ha viscut la ciutat en els últims anys i amb el qual la ciutadania assumirà un rol "fiscalitzador" de l'acció de govern. Colau, ha anunciat la creació d'una Oficina Municipal Anticorrupció per gestionar un sistema de "denúncies anònimes o ordinàries de la ciutadania i del persona de l'ajuntament", per tal de detectar "males pràctiques i evitar poders a l'ombra".

"És una nova forma de governar que no tracti la ciutadania com una molèstia o amenaça sinó al contrari, com les persones imprescindibles que es coresponsabilitzaran amb gran generositat i valentia i faran que les polítiques surtin el millor possible per aquest ciutat", ha dit Colau.

A més a més, el programa preveu que quan acabi el primer any de la legislatura, s'avaluï el grau de compliment del seus compromisos i que els alts càrrecs "des de l'alcaldessa fins als consellers de districte", se sotmetin mensualment a les preguntes dels ciutadans en audiències obertes o a través de webcam , "no amb comunity managers, com es fa ara". Els alts càrrecs també hauran de visitar els districtes dos cops al mes. Colau també ha anunciat un sistema de rendició de comptes perquè en cas d'incompliment dels compromisos electorals es pugui revocar o penalitzar els polítics a través a través d'un sistema de votacions.

El programa electoral prioritza les polítiques dirigides a la gent gran i els joves, "els col·lectius més colpejats per la crisi". Pel que fa a les mesures concretes, Barcelona En Comú ha anunciat la creació d'un "corredor verd" al voltant de Barcelona per a ciclistes i vianants, la "recuperació d'espais ciutadans al front marítim" i la finalització i millora de la xarxa ortogonal d'autobusos, També proposen la revisió de les polítiques de privatització de L'Hospital Clínic o de la xarxa de salut comunitària, l'aposta pel comerç de proximitat i per l'habitatge social de lloguer en "zones estratègiques" com la Sagrera.

En l'elaboració del programa de la plataforma que agrupa Iniciativa per Catalunya Verds, Equo, Esquerra Unida i Alternativa, Procés Constituent a Catalunya i Podem, hi ha participat "milers de persones" i s'han recollit més de 2.500 aportacions de tots els districtes de de la ciutat.