
La infanta Cristina atresora un ampli ventall de distincions honorífiques. Entre d'altres, s'hi compta la Medalla d'Or de Barcelona que el 1997 li va concedir el consistori municipal, llavors encapçalat per Pasqual Maragall. Ara, en un moment en què a Palma han retirat la placa dels ducs de Palma de la Rambla de la ciutat per tot l'escàndol generat a l'entorn del cas Nóos, hi hauria qui podria plantejar-se la idoneïtat que Cristina de Borbó continuï ostentant la màxima distinció barcelonina, i si seria adient revocar-li-la. Però cap dels partits polítics amb representació a l'ajuntament ni s'ho plantegen.
Segons el Reglament d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Barcelona (pdf), el consistori podria decidir retirar la medalla a Cristina de Borbó, en tant que, segons que contempla l'article 6, "les medalles i els títols podran ser revocats si les persones que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió, o que si els haguessin fet en el temps de l'atorgament no l'haguessin permès".
Des del grup municipal de CiU es descarta de ple aquesta possibilitat, assegurant a Nació Digital que el tema "ni s'ha plantejat", i que ara per ara la prioritat és sortir de la crisi i garantir la prestació de serveis socials a la ciutadania. Un missatge plenament en consonància amb el del PSC, el partit que l'any 1997 ostentava l'alcaldia i que va idear l'atorgament de la medalla, pocs dies abans del casament que Cristina protagonitzaria amb Iñaki Urdangarin.
El regidor i actual portaveu socialista al consistori Gabriel Colomé explica que aquest debat ara per ara no és sobre la taula, i que ni que hi fos, "no hem de revocar medalles preventivament, perquè no hi ha hagut cap sentència que hagi condemnat a la infanta". Si el consistori decidís retirar la medalla a Cristina, "estaríem aplicant una pressió mediàtica, quan podria ser que acabi sortint una sentència positiva", raona Colomé, que rebutja frontalment que la situació barcelonina es pugui comparar amb la de Palma: "La rambla duia el nom de Ducs de Palma, i el concepte 'ducs de Palma' incorpora a Iñaki Urdangarin. A Barcelona, la medalla és només per a la infanta."
Qui llavors era responsable de comunicació de l'ajuntament, Dídac Boza, considera que barrejar el procés judicial amb un distinció honorífica no està justificat, sinó que és una decisió "totalment subjectiva", en tant que el reglament que regula la Medalla d'Or circumscriu la possibilitat de revocar-la a criteris extrajudicials. De fet, Boza, en un article d'opinió a Nació Digital , es preguntava fa uns dies "si és adequat que la senyora Cristina de Borbó tingui encara la medalla d'or de la ciutat".
Però Colomé rebutja un cop més que es pugui treure la Medalla d'Or a Cristina: "Que jo sàpiga no ha obert la boca ni a favor ni en contra de Barcelona, que és pel que se li va donar, ni tinc cap notícia que hagi tingut un comportament indigne en contra de la ciutat." Per tant, avisa que si algun partit polític es mostra disposat a forçar una votació en aquest sentit -"i ja m'imagino quin partit serà", assegura-, també deixa ben clar com actuarà el PSC: "Votarem en contra."
Ara no toca
Igualment contrari a la revocació es mostra el líder barceloní del PP Català (PPC), Alberto Fernández Díaz, per bé que deixa una porta oberta. Fernández Díaz també té clar que "no hi ha cap raó per modificar una decisió presa en el seu moment per la majoria del plenari municipal", afegint-hi a continuació que el partit adopta aquest posicionament "sense perjudici que d'altres circumstàncies de futur ho aconsellin".
El 1997, amb Eulàlia Vintró al capdavant, ICV també va votar favorablement a atorgar la medalla a Cristina de Borbó. Ara, en canvi, el partit ecosocialista veu la situació amb uns altres ulls: "En el seu moment se li va poder donar, però ara hi estem en contra, per la situació de descrèdit." Tot i aquesta oposició, la formació no es planteja encetar ara el debat de la idoneïtat o no de la medalla. "Si es fes el pas de voler-li revocar, s'hauria de fer si se l'arriba a imputar", asseguren des del partit.
Igualment cautelosos es mostren des d'ERC. El seu cap de llista, Jordi Portabella, creu fermament que "el més prudent és esperar a l'evolució del cas Nóos" per prendre una decisió sobre la possible revocació de la medalla a la infanta, sobretot per no interferir en el procés independentista que viu Catalunya. "Ens trobem en un moment de màxima transcendència nacional, i no ens hem de precipitar. El procés sobiranista reclama que els pronunciaments que es formulin estiguin avalats pel màxim d'esdeveniments contrastats; per tant, deixem que els processos judicials facin la seva via", assegura el partit, que es proclama republicà.
Agustí Soler: "Un acte de vassallatge gratuït"
En el seu moment, tan sols un grup municipal es va oposar a la concessió de la Medalla d'Or a la infanta Cristina, el del Partit per la Independència (PI). Les seves joventuts, a més, van protestar des de la plaça de Sant Jaume durant el ple, segons la crònica d'aquell dia de La Vanguardia.
Qui llavors era el número dos del partit en l'àmbit barceloní, Agustí Soler, assegura ara que es van oposar a la distinció perquè "es podria haver honorat molta altra gent que no pas a la infanta", alhora que era "un acte de vassallatge que Maragall es podia estalviar. Però hi estava molt capfciat", sosté. De fet, el zel municipal perquè tot sortís rodó fins i tot va dur l'Ajuntament de Barcelona a triplicar la xifra oficial de públic assistent als carrers de la ciutat, com s'ha sabut recentment.
Soler explica també que la cap de llista del PI, Pilar Rahola, inicialment optava per abstenir-se, però que finalment va acceptar la decisió del partit i també va votar-hi en contra. "A contracor", apunta. Ara, passats els anys, Soler continua insistint en què Cristina no es mereixia la medalla, i es mostra totalment partidari de revocar-li-la.
Tot amb tot, de la mateixa manera que la Fiscalia Anticorrupció no veu cap mena d'indici per imputar la infanta Cristina en el cas Nóos, cap partit amb representació consistorial tampoc no veu cap mena d'incidi per encetar el debat.
