
Comissió Europea. Foto: Europa Press
La Comissió Europea (CE) ha decidit aquest dimecres retirar, per ara, l’amenaça de sancionar Espanya amb la congelació dels fons estructurals tot i els seus incompliments amb el dèficit públic. El càstig, que hauria impedit al govern espanyol cobrar uns 1.200 milions d’euros, arriba després que a l’estiu Brussel·les ja evités imposar a Espanya una multa de 2.000 milions.
En un comunicat, la CE assegura que ha deixat “en suspens” el procediment de dèficit excessiu obert contra Espanya i Portugal, i que per això “no hi haurà una proposta” per congelar els fons europeus. Amb tot, Brussel·les adverteix que Espanya, amb les previsions actuals, “no assolirà ni l’objectiu de dèficit ni l’esforç fiscal recomanat”.
“No farem una proposta per suspendre els fons”, ha remarcat el comissari d’Afers Econòmics, el francès Pierre Moscovici, durant una roda de premsa a Brussel·les. “Això són, òbviament, bones notícies”, ha dit Moscovici, remarcant que l’objectiu de la Comissió és que “Europa ajudi a sortir de la crisi”. “Els fons europeus tenen un rol important per garantir la inversió”, ha remarcat.
La legislació europea obligava la Comissió Europea a proposar un càstig a Espanya pel seu desviament del dèficit del 2015, però al deixar “en suspens” el procediment de dèficit excessiu, l’executiu comunitari evita fer la proposta ara. El Parlament Europeu, així com el govern espanyol, s’havien mostrat en contra de la suspensió dels fons, ja que consideraven que podia afectar negativament el creixement econòmic.
El 8 d’agost els ministres d’Economia de la Unió Europea ja van decidir cancel·lar una multa de 2.000 milions d’euros a Espanya. Llavors, es va advertir que si l’Estat no aplicava mesures apropiades, es podrien congelar els fons europeus.
Tot i que ha evitat congelar els fons europeus, la Comissió Europea ha indicat que Espanya “no assolirà ni l’objectiu de dèficit ni l’esforç fiscal recomanat” el 2017. De fet, les previsions de creixement del PIB espanyol amb què treballa Brussel·les són menys optimistes que les de Madrid, i el situen al 2,3% l’any vinent. Això, segons la CE, situaria el dèficit al 3,8% el 2017, set dècimes més del que exigeix Brussel·les.