Campuzano avisa que la independència no es pot culminar amb el 51% dels vots

L'exdiputat del PDECat al Congrés assegura que el "tenim pressa" no és compatible amb aconseguir els objectius i sosté que cal tenir en compte els "límits" per impulsar el procés

Lluís Recoder, Carles Campuzano, Marta Pascal i Esperança Esteve, en la presentació del llibre
Lluís Recoder, Carles Campuzano, Marta Pascal i Esperança Esteve, en la presentació del llibre | Europa Press
08 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:58h
Carles Campuzano, exdiputat del PDECat al Congrés dels Diputats i representant del sector moderat del partit, ha presentat aquest dilluns el seu llibre Reimaginem la independència (Libros de la Catarata) amb un resum de l'ideari que hi desplega. La tesi principal, segons Campuzano, és que el "tenim pressa no pot servir per aconseguir els objectius" polítics, i que cal tenir en compte els "límits" de l'espai democràtic per evitar "l'enquistament" del conflicte. Per tot plegat, l'independentisme no pot aspirar a tenir el 51% dels vots, sinó que calen "majories indiscutibles".

L'han acompanyat Marta Pascal, excoordinadora general del PDECat; Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat del Vallès i exconseller de Territori; i Esperança Esteve, amb qui el veterà dirigent nacionalista ha compartit escó Madrid. "Hem de preservar la unitat civil", ha ressaltat l'exdiputat del PDECat, que ha quedat fora de les llistes de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles. Quins són els límits del projecte indepentista? Les "majories democràtiques", les "normes i procediments" i la "complexitat identitària" del país. "Els conflictes polítics només es resolen per la via de l'acord", ha  insistit el dirigent de l'antiga Convergència.

Les reflexions de Pascal

Pascal ha remarcat que la independència no es farà "a través de cap drecera". "El camí és llarg, això ja ho sabíem", ha apuntat, en referència al període que va des de la recuperació de l'autogovern fins al moment actual. "Hem de saber arribar a l'objectiu final. Si el camí és més llarg, hem de tenir en compte que hem d'arribar fins al final", ha assenyalat la senadora per designació autonòmica.

"Som on som gràcies a la gent de la generació del Campu. Toca reivindicar la feina feta per ells", ha destacat Pascal, acompanyada de l'autor, d'Esperança Esteve -diputada del PSC- i també de Lluís Recoder, exalt càrrec de Convergència i ara allunyat de la política. Segons la dirigent del PDECat, el país està "obligat a buscar solucions", i ha demanat "no confondre unitat amb uniformitat". "La unitat és important, però no pot voler dir uniformitat", ha matisat després. Una altra reflexió de Campuzano que ella ha fet seva és "conèixer els límits", que no vol dir "renunciar".

"Els límits, a la vida, existeixen. És evident que si no som capaços de veure els límits, no serem capaços de trobar solucions i podríem frustrar algú. El sobiranisme no es pot permetre frustrar", ha apuntat. Unes declaracions que entronquen amb les crítiques fetes cap a Carles Puigdemont en una entrevista a La Vanguardia que ha aixecat polseguera interna.

Pascal ha definit Campuzano com un "bon polític". "Cadascú ho interpretarà com vulgui, però és una cosa bonica", ha apuntat. "Un bon polític té idees pròpies, i això porta necessàriament escoltar, llegir, compartir idees amb gent molt diferent perquè et puguis anar amassant com el pa", ha ressaltat el l'excoordinadora general del PDECat. La senadora per designació autonòmica ha recalcat que un "bon polític" ha d'escriure, "posar coses en un paper en blanc i que siguin llegides, que generin expectatives".

"Això és positiu per aquelles forces que volen tenir un projecte inclusiu, diferenciat i ampli. CDC no va ser el que va ser i el PDECat no és el que és sense les aportacions intel·lectuals de Campuzano", ha assenyalat la dirigent nacionalista. "Per a mi és un honor. De gran m'agradaria assemblar-me a Carles Campuzano", ha destacat. Va ser ella qui el va situar al capdavant del grup parlamentari a Madrid quan Francesc Homs va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem després del judici del 9-N.

L'elogi de Recoder

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat i exconseller de Territori i Sostenibilitat en el primer executiu d'Artur Mas. "Campuzano diu coses força diferents a les que es diuen en l'espai polític al qual pertany", ha apuntat Recoder, que ha demanat "reconstruir el mirall" de la societat catalana. "L'autor defensa el referèndum acordat i critica l'unilateralisme", ha destacat l'exdirigent de CDC, que des de principis del 2013 viu allunyat de la política i treballa al sector privat.

Recoder ha indicat que Campuzano ja no tornarà a estar al Congrés en la propera legislatura que s'obrirà el 28-A. "En la complexitat de la política catalana i espanyola, calen persones amb ofici, que coneguin els límits de la política, el valor de la negociació i que siguin capaços de fer un valor d'empatia", ha ressaltat. L'exconseller va ser diputat durant 13 anys a Madrid, mentre que el dirigent del PDECat n'hi ha estat 23. "Campuzano no hi serà, però tinc l'esperança que continuarà estant actiu en política i tingui un paper rellevant en la Catalunya del futur. Ens calen veus i pensaments com el seu", ha indicat.