El català ha tornat a escoltar-se a la seu de les Nacions Unides a Nova York, als Estats Units, aquest divendres en la 79a Assemblea General. Ho ha fet en boca del cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, que ha fet ús íntegrament de la seva llengua per fer un discurs en defensa de la pau.
Un any més, el català ha tingut el seu moment a l'Assemblea General de la ONU.
— Francesc Garriga (@fgarriga) September 27, 2024
El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot ha fet ús de la seva llengua.
El govern posa de la seva butxaca un traductor, per poder utilitzar un idioma que no és dels 6 oficialspic.twitter.com/1nK5Ye7bFp
L'executiu andorrà ha posat de la seva butxaca un traductor per poder utilitzar un idioma que no és entre els sis oficials. Abans d'ell, Òscar Ribas, cap de govern del país en quatre períodes, va modernitzar Andorra portant el català a les Nacions Unides justament quan el territori hi va ser acceptat l'any 1993 en un discurs que ja és històric.
Enguany, Espot ha tornat a reivindicar el català tot assegurant que "res justifica" els atacs a la població civil, hospitals i col·legis. Espot també ha fet una "crida urgent" per aconseguir un dels objectius que considera més nobles de la política: la pau.
El cap de govern andorrà s'ha referit així a "la gravetat" dels conflictes a Ucraïna, Gaza, el Líban, Sudan o a la regió de Sahel i ha dit que no poden deixar la ciutadania indiferent. Alhora, ha afirmat que és necessari unir-se i saber trobar solucions als conflictes fora de la violència i els recursos militars, per la qual cosa ha demanat a totes les parts que treballin en horitzons de pau per "tenir respecte i acatar" el dret internacional humanitari.
Des del seu punt de vista res justifica usar la fam com a estratègia de guerra, ni tampoc ha vist justificada tanta irracionalitat, una irracionalitat de la qual els nens i nenes "són les principals víctimes".
En el seu discurs ha subratllat novament el compromís del Principat amb la lluita contra el canvi climàtic i ha recordat que Andorra ha complert les seves obligacions de comunicació sota els principis de "transparència, coherència, exhaustivitat i precisió". Igualment, ha insistit en la importància de la igualtat de gènere i de les mesures adoptades a Andorra per aconseguir aquest objectiu, afirmant que el compromís ha de ser transformar la igualtat de gènere en una realitat concreta de la societat per garantir "un futur millor" per a les noves generacions.
D'altra banda, Espot ha citat el Pacte digital global adoptat a la Cimera del futur, que inclou accions per impulsar l'alfabetització digital i assegurar un futur digital "inclusiu, obert, segur i protegit".
Segons el líder de l'executiu andorrà, la transició digital aporta recursos "amb valor afegit exponencial" i per això ha indicat que Andorra ha fet grans avanços en aquesta matèria a través de l'Estratègia nacional de transformació digital. Finalment, ha manifestat que és necessari impulsar una nova cultura de la pau basada en "l'abolició de la guerra" i el compromís d'arribar a acords específics que solucionin els conflictes.