Malgrat els recels que hagin pogut existir sobre la fórmula de Junts per Catalunya -el PDECat deixa en segon terme les sigles i la majoria dels seus principals dirigents no apareixerà a les llistes-, cap dels consellers nacionals que han pres la paraula ho han fet per criticar l'actuació de Puigdemont i de la direcció. De fet, els aplaudiments han estat la tònica general després dels torns de paraula. Mas, per exemple, ha demanat "generositat" al partit -no és la primera vegada que ho fa en els últims anys- i, ja a la sortida, ha recalcat que la llista serà "transversal", perquè així ho demana la majoria de la ciutadania, segons ell. "No deixarem sol Puigdemont", ha ressaltat.
[blockquote]Puigdemont té un entorn reduït a la capital belga amb el qual acabarà de definir tots els noms de la llista, amb poca presència del PDECat[/blockquote]
El president de la Generalitat és aquests dies a Brussel·les amb un nucli reduït de dirigents. Un nom destaca per sobre de la resta, segons diversos dirigents consultats: es tracta d'Elsa Artadi, directora general de Coordinació Interdepartamental -un càrrec especialment rellevant de Presidència-, que havia tingut responsabilitats fins al març en la direcció del partit. Artadi, que en legislatures anteriors havia ocupat càrrecs rellevants a la conselleria d'Economia amb Andreu Mas-Colell, és una de les dirigents del partit que es van implicar en la recollida de signatures per l'agrupació d'electors que pretenia convertir-se en llista unitària i que, finalment, no es farà realitat.
"El tenen una mica segrestat", assumeixen amb certa ironia a la cúpula del partit, segons fonts consultades per NacióDigital. Les visites a Brussel·les s'han multiplicat al llarg dels últims dies, algunes de les quals han servit per tancar fitxatges. És el cas, per exemple, de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i encarregada de llegir a l'abril el manifest de compromís del Govern amb el referèndum. De noms, però, al consell nacional del PDECat se n'ha parlat entre poc i gens. Les previsions de la direcció del partit passaven per anunciar aquest dijous tots els noms, però no es descarta que tot plegat passi a divendres. Un dia, per cert, que és la data límit per registrar la candidatura sencera a la Junta Electoral Central.
Jordi Sànchez, encarrilat
Pascal ha assegurat que Puigdemont farà una candidatura "per guanyar les eleccions". Si el PDECat s'ha entregat al president és per dos motius: perquè és el principal actiu que tenen de cara a les urnes i perquè la seva fórmula transversal -amb societat civil i poca presència del partit- era l'única que estava disposat a liderar. "Esperem que això es comenci a veure a les enquestes", recalca un dirigent consultat. De moment, ERC els treu un avantatge fort en totes les projeccions, però el PDECat confia que el rol de Puigdemont hagi estat un "cop d'efecte". "Per això els republicans han acabat convencent Carme Forcadell per anar a la llista", sosté un alt responsable.
Junts per Catalunya espera poder anunciar en les properes hores el fitxatge de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sànchez fa un mes que està empresonat a Soto del Real -l'Audiència Nacional el va privar de llibertat de manera incondicional per un presumpte delicte de sedició-, però la cúpula del partit considera que és un nom "potent" i que ja està "encarrilat". Fonts oficials, però, recalquen que no es pot considerar "100% fitxat". El president de l'Assemblea va fer costat des de la presó a la candidatura unitària via agrupació d'electors "a títol personal".
[blockquote]Una de les incògnites obertes en l'independentisme és qui podrà ser president o presidenta de la Generalitat després de les eleccions[/blockquote]
A banda de Sànchez i Laura Borràs, hi ha altres noms que estan pràcticament tancats. Serien els de Martí Anglada, delegat del Govern a París durant l'última legislatura i periodista de llarga trajectòria en l'àmbit internacional, i Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC). Oriol Amat, diputat de Junts pel Sí els últims anys i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, no serà als llocs de sortida, però és probable que faci costat des d'un lloc simbòlic a la llista. Josep Maria Forné, que va ser cap de cartell de Junts pel Sí a Lleida, podria repetir responsabilitat des de la candidatura que lidera el president de la Generalitat.
Una de les incògnites que s'obriran en cas de victòria de l'independentisme és qui farà de president o de presidenta de la Generalitat. El cap de files d'ERC, Oriol Junqueras -empresonat a Estremera juntament amb mig Govern-, ha assenyalat Marta Rovira com a futurible, tot i que també ha deixat clar que cal fer costat a Puigdemont. La situació judicial dels membres del Govern -i, per descomptat, el resultat electoral i els pactes que se'n derivin- serà fonamental per conèixer qui liderarà el país els propers anys.

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa