Casol denuncia «masclisme molt agressiu» a Junts i estudia portar el partit als tribunals

La diputada lleidatana, ara no adscrita, deixarà la militància de la formació i descriu "assenyalaments, escridassades i crítiques a la vestimenta" per part del grup parlamentari

Cristina Casol, en un ple del Parlament.
Cristina Casol, en un ple del Parlament. | Junts
01 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:00h
Cristina Casol, la diputada de Junts que dilluns va ser expulsada del grup parlamentari després que la denúncia per assetjament contra els seus responsables no prosperés, va denunciar aquest dimecres al vespre "masclisme molt agressiu" a la formació fundada per Carles Puigdemont. Ho va fer al programa Més 3/24 del 3Cat, en el qual va indicar que ja està parlant amb els seus advocats per portar Junts als tribunals. També va indicar que està en tràmit de donar-se de baixa del partit per tot el que ha passat, i va posar l'accent en els "assenyalaments, escridassades i crítiques a la vestimenta" que, segons ella, ha patit els últims mesos.

"L'expulsió és una represàlia perquè vaig denunciar masclisme", va apuntar la diputada lleidatana. Si va denunciar davant del Parlament va ser perquè va considerar que era l'organisme adient per tractar un cas de presumpte assetjament, i per això no va anar al partit. "L'assetjament masclista estava barrejat amb assetjament laboral", va indicar Casol, que va parlar de "crits" a l'hemicicle, "menysteniment" per la roba que portava, "abús de poder" i "canvis absurds" de comissions, així com també "retirades" de reunions amb el Govern. "Se m'havia aïllat del grup", va lamentar la diputada, que va posar "noms i cognoms" als fets.

Segons ella, el protocol es va activar perquè l'oficina del Parlament va veure "indicis" d'assetjament. Una empresa externa va cridar-la a declarar, així com també el màxim responsable del grup parlamentari, Albert Batet. En paral·lel, la diputada Aurora Madaula, també afí a Borràs, va denunciar l'existència de "violències silencioses". Segons Casol, es pot provar l'aïllament, els "assenyalaments" i les "escridassades" i les crítiques a la vestimenta, i també sosté que es va trencar la "confidencialitat". "L'oficina va dir que hi havia un ambient molt dolent, i també un masclisme arrelat", va apuntar la representant lleidatana.

Tanmateix, l'informe definitiu parla més de components laborals que no pas de gènere, tot i que recomana que es facin passos en aquest sentit. Sobre el fet que 26 diputats de Junts hagin demanat la seva expulsió, o bé que 29 membres de l'executiva avalessin la seva expulsió, Casol va indicar que ideològicament ha estat "en contra" de moltes qüestions que pensa el grup parlamentari de Junts. "Hi ha una ideologia molt liberal", va lamentar Casol, que estava en contra del Hard Rock o bé dels Jocs Olímpics d'Hivern. "Ells han fet un combat ideològic amb un masclisme molt agressiu", va apuntar la representant lleidatana, ara no adscrita.

A l'executiva li van dir, segons ella, que havia "d'anar a casa", i segons ella "això és masclisme". "No estic difamant Junts, al contrari. S'ha de donar llum a aquestes actituds. No hi ha dret a tenir-les, són mesquines", va remarcar Casol. Davant les acusacions de mesclar discrepàncies polítiques amb assetjament, i el pols permanent entre sectors, la diputada no es va moure de les acusacions d'assetjament i de com el "masclisme" actua contra la "discrepància". La diputada va posar de manifest que havia votat en contra de la seva expulsió, tant a la direcció com a la permanent. Casol va lamentar que dirigents com Batet, o David Saldoni o bé Anna Erra, presidenta del Parlament, puguin decidir tant a la cambra com al partit.