Fa quinze dies, els incendis de l'Empordà. Ahir mateix, la insuficiència dels sentiments espanyolistes d'un jugador d'hoquei herba... D'aquí a pocs dies qualsevol excusa tornarà a ser bona per provocar una nova explosió de catalanofòbia a les xarxes socials i als mitjans de comunicació espanyols. L'odi als catalans ve de lluny, però ara es fa més visible, més cridaner. Tant com la desaparició total de la tímida catalanofília que es va escampar entre alguns sectors de l'esquerra espanyola de finals del franquisme.
Òbviament, aquesta catalanofòbia té el seu paral·lel reactiu a Catalunya, també cada cop més evident. De fet, no està escrit enlloc que dues societats s'hagin d'agradar mútuament, per més que siguin pròximes. Espanya i Portugal, posem per cas, són un exemple de veïnatge sense estima, però amb pocs conflictes.
Les opinions públiques catalana i espanyola s'han girat d'esquena. Els mitjans de comunicació de Madrid no expliquen Catalunya als seus lectors i els catalans, que mai no han percebut les institucions de l'estat com a pròpies, ara les consideren hostils.
El procés de divergència política, social i emocional s'accelera per la base. La desafecció -manllevant la terminologia del president Montilla- és ràpida i profunda. I els mateixos catalanòfobs -entre les boires i boines del seu pensament- comencen a intuir que no hi ha solució alternativa a la que proposa l'independentisme.
ARA A PORTADA
Publicat el 05 d’agost de 2012 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Turull acusa Illa de presidir el «Govern de ningú» per no voler molestar Sánchez ni el PSOE
-
Política El nou Consell de la República fitxa Eudald Carbonell
-
Política El Govern vol que l'habitatge sigui el tema central de la conferència de presidents
-
Política Com impactarà en el PP català el congrés de Feijóo?
-
Política El PP s'indigna per una activitat de «tir al feixista» a la festa major de la UPF
-
Política Illa defensarà la «diversitat» i la necessitat de «sumar capacitats» a la conferència de presidents