La plena sintonia entre Estat i Generalitat des que els socialistes han arribat a Palau no és cap novetat, però aquest dijous s'ha fet evident en un altre àmbit: el de la justícia. Després del pla de xoc contra la multireincidència -el desplegament dels nous jutjats avança segons el calendari previst i començaran a funcionar entre finals de febrer i principis de març-, Catalunya s'ha ofert al govern espanyol per ser "punta de llança" en la implementació de la llei orgànica d'eficiència del servei públic de la justícia, una norma complexa, que preveu canvis profunds al sistema judicial, i que és una "absoluta prioritat" al Ministeri i al Departament de Justícia.
El ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, s'ha desplaçat a Barcelona per mantenir reunions d'alt nivell amb la cúpula judicial a Catalunya. S'ha reunit amb el conseller, Ramon Espadaler, i ha visitat la Ciutat de la Justícia, on ha mantingut reunions amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando, i la fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal. Tant el Ministeri com el Departament volen desplegar aquesta nova llei amb plena cooperació amb les comunitats autònomes i els principals operadors judicials.
"La llei és un canvi de paradigma important i requereix treball, i el Govern vol ser punta de llança en l'aplicació de la norma", ha dit Espadaler, en una compareixença conjunta amb Bolaños en què només s'han permès tres preguntes. El ministre, per la seva banda, ha agraït la voluntat de col·laboració de la Generalitat. "És essencial tenir una relació de plena cooperació i lleialtat institucional", ha remarcat. La llei s'ha d'aplicar en el termini d'un any i pretén "transformar les bases de la justícia". "L'any 2025 serà un any de transformació", ha dit Bolaños. Per activar la nova llei i que tots els agents implicats la coneguin bé es faran unes jornades específiques de presentació -amb presència del ministre-, però encara no hi ha data.
Es crearan cinc grups de treball per adaptar la justícia a la nova legislació, que ha entrat en vigor fa pocs dies. Analitzaran les reformes normatives per desplegar la llei, la relació de tots els llocs de treball, la configuració tecnològica, l'adequació d'espais i la formació de personal. Alhora, hi haurà comissions bilaterals amb el TSJC i la Fiscalia Superior de Catalunya, i una relació fluida amb el ministeri. A principis d'abril, es farà una conferència sectorial a Barcelona, amb totes les comunitats autònomes que tenen competències delegades, per posar en comú els avenços en l'aplicació de la llei.
Un 20% més de càrrega als jutjats de violència masclista
La llei preveu que els jutjats de violència masclista assumeixin nous casos, cosa que implicarà un increment de la càrrega de treball que el ministre ha xifrat en un 20% més. La norma preveu que això entri en vigor al setembre, prou temps per incrementar els recursos per aquests jutgats perquè puguin assumir les noves competències. "Els jutjats tindran els mitjans per resoldre a la càrrega de treball, tenim temps per adaptar la planta judicial", ha garantit Bolaños. Aquesta és una qüestió que preocupa especialment els jutges i magistrats d'aquests jutjats, que veuen com poden quedar desbordats de casos, amb el risc de no poder donar resposta ràpida a les víctimes de violència masclista.
Per això, a partir de setembre es mirarà exactament quan augmenten els casos que han d’assumir les noves unitats judicials i es decidirà “gairebé en temps real” quins reforços de magistrats i de funcionaris es necessitaran per assumir els nous casos. Així, els nous tribunals d’instància tindran seccions especialitzades en delictes sexuals i masclistes, siguin o no comesos per parelles o exparelles de les víctimes. Bolaños ha dit que la creació d’un jutjat nou costa uns 400.000 euros, mentre que les noves unitats judicials només costaran uns 80.000 euros.