
Els representants dels estats, regions i nacions que han signat l'acord per combatre el canvi climàtic. Foto: ACN
Catalunya s'ha aliat amb l'estat de Califòrnia, l'estat alemany de Baden-Württemberg, la província canadenca d'Ontario, els estats mexicans de Jalisco i Baixa Califòrnia i la brasilera Acre per combatre el canvi climàtic. El conseller de Territori, Santi Vila, ha signat l'acord (Memorandum of Understanding) a Sacramento. El conveni estableix que cada nació es compromet a impulsar mesures per reduir les emissions de gas d'efecte hivernacle impulsant les renovables o promovent la mobilitat sostenible. Vila ha detallat que l'acord s'ampliarà a quatre regions més i destaca que és "molt important" que les nacions sense estat es coordinin per mitigació el canvi climàtic.
L'acord s'ha formalitzat a Sacramento, on els representants de bona part de les regions ja han signat aquest memoràndum d'entesa. "Califòrnia és, segurament, un dels estat que lideren les polítiques d'aquesta matèria al Estats Unit, és un acord que és molt positiu per nosaltres, per consolidar el lideratge de les regions sense estat a Europa juntament amb Baden-Württemberg", ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.
L'objectiu és que, més enllà dels estats, les regions o nacions estrenyin aliances i es coordinin per impulsar polítiques plegades. "És molt important que les nacions sense estat trobem els nostres espais de coordinació i de relació, perquè hi ha moltes coses que podem fer plegat vinculades a la mobilitat sostenible, a l'habitatge, a les infraestructures que tenen a veure amb l'adaptació al canvi climàtic", ha concretat el conseller. En aquest sentit, ressalta que molts dels signants de l'acord, com Catalunya, tenen competència per adoptar acords.
L'acord, doncs, estableix una relació de col·laboració i coordinació per avançar en les accions climàtiques, en línia amb els acords i iniciatives internacionals, i enfortir les capacitats, la transferència de tecnologia i coneixements especialitzats. Tots els signants s'han compromès a compartir informació i experiències, prendre mesures de reducció d'emissions en diferents sectors, col·laborar en el desenvolupament de metodologies, coordinar esforços i treballar conjuntament.
"L'escala regional s'ha demostrat com una escala especialment eficient i que pot ser molt eficaç per reduir les emissions de CO2, que és el tema angular, gestionant la mobilitat i l'ordenació del territori", ha concretat Vila.
L'acord l'han signat Catalunya, Califòrnia, l'alemanya Baden-Württemberg, la canadenca Ontario, les mexicanes Baixa Califòrnia i Jalisco i la brasilenya Acre. També s'adheriran a l'acord les nord-americanes Oregon i Washington, Gal·les del Regne Unit i la també canadenca British Columbia.
Reduir les emissions un 38%
El conseller ha afirmat que Catalunya està totalment compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic des de totes les perspectives i, per això, està impulsant un seguit de plans i compromisos destinats a aconseguir un equilibri climàtic. Un dels principals objectius que s'ha fixat Catalunya consisteix en reduir les emissions de gas d'efecte hivernacle. El compromís és que l'any 2020 les emissions a Catalunya siguin un 27% menys que les del 2005 i, per al 2030, s'aconsegueixi una reducció del 38%.
Per aconseguir aquesta fita, el Govern situa com a prioritats incrementar l'eficiència energètica un 20% amb mesures focalitzades en el sector industrial, la construcció i el transport; generar el 20% de l'energia consumida final bruta amb energies renovables promovent l'energia eòlica, l'eòlica marina, la biomassa i la solar; impulsar la mobilitat sostenible i reduir la petjada de carboni de la gestió de residus.
Una gran eina que tindrà la Generalitat serà la Llei Catalana de Canvi Climàtic, que s'està redactant i que es preveu aprovar aquest any. Aquesta llei traça el camí cap a nous objectius de reducció d'emissions i fixa una estratègia pionera per combatre el canvi climàtic des d'administracions no estatals. L'horitzó final serà reduir les emissions un 80-95% al 2050 comparat amb nivells de 1990.
Santi Vila ha posat en evidència que Catalunya ja pateix les conseqüències del canvi climàtic i, per tant, entén la necessitat de ser pioners i actuar ràpidament. És per això que el Govern ha aprovat l'Estratègia Catalana d'Adaptació al Canvi Climàtic 2013-2020. L'Estratègia identifica les àrees geogràfiques i activitats amb més risc degut al canvi climàtic. Les dues grans línies d'acció són la gestió dels recursos hídrics i l'adaptació dels sector agrícola als efectes del canvi climàtic.