Les promeses complertes de Colau
1. La connexió del tramvia per la Diagonal
Colau ha decidit que la unió del Trambaix i el Trambesòs s'ha de fer per l'avinguda Diagonal, com deia al programa electoral, després de l'anàlisi de diversos informes que indiquen que és la solució òptima. Les obres tenen un cost previst de 175 milions d'euros. El govern ha fitxat l'exconseller Pere Macias per liderar la redacció del projecte, que podria enllestir-se a principis del 2017.
2. Unitat contra els desnonaments i mesures d'habitatge
El govern ha creat la Unitat Contra l'Emergència Residencial (UCER), la qual ha aturat 639 desnonaments des del gener (com a mínim ha evitat que els afectats es quedin al carrer). També ha augmentat les ajudes al lloguer i a la rehabilitació, ha posat en marxa mesures per complir el seu compromís de posar a disposició de la ciutat més de 2.000 pisos públics de lloguer, i ha obert 134 expedients a bancs i grans immobiliàries per tenir pisos buits.
3. Moratòria d'allotjaments turístics per aprovar un nou pla
El govern ha establert una moratòria de concessió de noves llicències per a tots els tipus d'allotjament turístic fins a l'aprovació del Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT), fet que inclou el programa, i el qual es podria aprovar de manera definitiva al juliol. L'alcaldessa ha expressat en diverses ocasions la seva intenció de posar límits al turisme.
4. Actuacions de memòria històrica i revisió del nomenclàtor
L'Ajuntament s'ha personat en la querella de l'associació Altraitalia contra els bombardejos a la ciutat d'entre 1937 i 1938. També ha engegat la revisió del nomenclàtor (denominarà la plaça de Joan Carles I com a "Cinc d'Oros", i la de Llucmajor passarà a ser de la República), ha commemorat la Segona República i treballa per retirar les plaques franquistes a Nou Barris.
5. Transparència, mesures anticorrupció i limitació de sous
El consistori ha creat un web municipal de transparència i una Oficina de Transparència per lluitar contra males pràctiques i la corrupció. També ha impulsat el primer codi ètic d'un consistori d'Espanya d'obligat compliment, el qual el govern vol que s'aprovi definitivament abans de l'estiu. Tot i que no ho va poder aprovar al ple, l'equip de govern s'ha limitat el sou en compliment del Codi Ètic de BComú, i destinarà els excedents a finalitats socials.
Altres mesures que ha tirat endavant
Colau ha retirat Barcelona de la cursa per acollir els Jocs Olímpics d'Hivern de 2026. Ha multiplicat els processos participatius, no sense crítiques perquè sectors com el de la restauració consideren que actua amb un guió preestablert. També ha començat a potenciar la bicicleta i allargar la targeta T-12 de transport públic fins als 16 anys, en funció de la renda. A més, ha amenaçat de multar Endesa i Gas Natural per no afrontar la pobresa energètica.
Les promeses incomplertes de l'alcaldessa
1. La crisi dels manters s'ha enquistat
El programa de Colau no es referia als venedors ambulants, però van pel camí de convertir-se en un dels principals problemes de gestió del mandat. 40 manters han començat un programa per deixar de ser-ho, però desenes encara venen al carrer, i aquesta mateixa setmana un nou enfrontament amb la Guàrdia Urbana s'ha saldat amb sis agents ferits.
2. Els desnonaments no s'han aturat
Tot i la Unitat Contra l'Emergència Residencial (UCER), els desnonaments han continuat. Ho testimonia el fet que els regidors de govern encara demanen ajuda a les xarxes socials per aturar-los. Al programa de BComú se citava que a Barcelona se'n produeixen al voltant de 20 diaris, el 85% dels quals per impagament de lloguer, i es proposava evitar els que s'executen per motius econòmics.
3. Sense calendari per derogar articles de l'ordenança del civisme
BComú proposava derogar les normes de l'ordenança "que faciliten abusos de poder sobre les persones més vulnerables i l'estigmatització de col·lectius i persones segons etiquetes preestablertes", com prostitutes i sense sostre. Per ara només es debat a escala jurídica. La minoria del govern podria impedir les intencions de Colau, reconeixen fonts de l'executiu, que estimen que la reformulació de l'ordenança no es tancarà com a mínim fins d'aquí a un any.
4. Rebaixa fins a un terç de la construcció de guarderies
En campanya electoral, Colau va prometre que invertiria 100 milions d'euros per obrir 30 escoles bressol aquest mandat, i que n'obriria 30 més en un segon mandat. No obstant això, el govern ha rebaixat aquesta promesa, i només preveu construir 10 guarderies aquest mandat i ampliar-ne una d'existent, fet que suposarà una inversió de 19,8 milions i guanyar 847 places.
5. Incògnita sobre la supressió d'antiavalots de la Guàrdia Urbana
El futur de la Unitat de Suport Policial (USP), a la qual es concentren les funcions d'antiavalots de la Guàrdia Urbana, és una incògnita, però es podria desvetllar la setmana vinent amb la presentació del pla director del cos. BComú va prometre "dissoldre de manera progressiva les Unitats de Policia Administrativa i de Seguretat" (UPAS), l'antiga denominació dels antidisturbis.
Altres mesures que ha incomplert
Colau no ha tirat endavant la creació d'una moneda local, amb la qual volia promoure el desenvolupament local i pagar part de la nòmina dels funcionaris, tot i que l'estudia i durant el mandat vol posar en marxa un pla pilot. Tampoc ha promogut que el parc Güell torni a ser d'accés lliure i gratuït ni ha elaborat un marc normatiu municipal sobre la prostitució.
El programa electoral de BComú amb el qual es va presentar Colau (pdf)