
Una cosa és el debat i l'altra la realitat o bé, com els mals tràngols, quan més aviat passi, millor. CiU ha permès amb la seva posició majoritària a la Mesa del Parlament que s'hagi admès a tràmit la proposició de llei sobre la independència, presentada per Solidaritat, argumentant motius de forma i no de contingut. Però fins aquí parada i fonda.
Del contingut se n'ha encarregat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui ha deixat clar que la federació no donarà suport a la proposició de llei. Turull s'ha compromès a estudiar la proposició, però ha recordat que no va en la línia de CiU en el plantejament que es fa d'aquesta qüestió. "No ens espanta el debat" ha emfatitzat Turull "com pot espantar a d'altres" en referència al PSC i el PP.
De fet, ha aclarit que CiU va apostar pel dret a decidir pel que fa al pacte fiscal i a les infraestructures, que "generen grans consensos" i que la independència no tocava aquesta legislatura. "Així ho va manifestar Artur Mas durant tota la campanya electoral" ha insistit.
El camí per CiU és matar el debat a la primera de canvi. Això és, permetre el debat i tombar la iniciativa a principi de la legislatura i evitar que aquesta qüestió monopolitzi la feina de Govern. Val a dir, que la posició més fàcil per a CiU seria l'abstenció ja que no podria tirar endavant al mateix temps que no hi votarien en contra.
"No volem enganyar ningú"
"No volem enganyar ningú i Solidaritat ho té tan clar com nosaltres", ha recalcat Turull, que ha reconegut que li sabia greu que "hi ha algú que busqui el tacticisme o l'espectacularitat o buscar titulars" amb el "noble objectiu" de la independència.
El portaveu parlamentari de CiU ha assegurat que "els processos d'independència dels països mai van per una llei que posi un calendari, o es produeixen o no es produeixen. Catalunya no serà mai independent perquè hi hagi un article que ho digui". "Catalunya fa passos importants en les seves ambicions quan hi ha consensos compartits i no perquè ho digui una llei".
Llibertat de vot?
Ara bé, una altra possibilitat que han deixat entreveure alguns diputats és permetre que hi hagi llibertat de vot, -si dos grups ho demanen la Mesa ho pot acordar- i emetre una votació que amplii els 14 diputats de formacions que defensen postulats clarament independentistes, ERC i SI. Si aquest número augmentés sense arribar a permetre que la proposició tiri endavant, CiU mantindria part del seu públic més ideològic i la iniciativa quedaria aturada.
En qualsevol cas, si es fes una extrapolació aritmètica dels diputats que es defineixen com independentistes la proposició tampoc tiraria endavant. Ara com ara, a la cambra catalana només 58 diputats s'autodefineixen com independentistes, un 43% de la cambra.