Per Felip Puig, amb la reacció que avui ha tingut Antoni Castells davant l'anunci del Govern central, l'Executiu Català "comença molt malament" la negociació perquè parteix "d'una actitud de feblesa, subordinació i permet la imposició dels criteris del Govern del PSOE". El portaveu nacionalista ha avisat que amb aquest tema, a l'Executiu de José Montilla li pot passar igual que "amb el Reial Decret de la tercera hora del castellà".
Segons ell, el PSC "acceptava sense rechistar l'aplicació d'aquest Reial Decret i gràcies a les pressions s'han vist obligats a rectificar". "CiU assumim, com ho hem fet amb el castellà, la responsabilitat d'exigir i pressionar per tal que es compleixi el que preveu l'Estatut, que és la llei que marca els terminis per l'aplicació del nou sistema". Puig ha advertit que una demora de l'aplicació del nou model de finançament comportaria que "Catalunya deixés de rebre entre 4.500 i 5.000 MEURS cada any que representa entre 600 i 700 euros per càpita".
Per la seva part, Francesc Homs, ha explicat que l'Estatut "deixa clar en el seu article 201.3, que el desenvolupament del finançament correspon a la Comissió Mixta Estat/Generalitat i no al Consejo de política fiscal i financera com volen fer creure alguns". "No necessitem la LOFCA per desplegar el sistema català, i l'Estatut ho deixa clar".
A més, segons Homs, "ara se'ns acumula el nou finançament amb la revisió de l'anterior sistema que s'ha de fer cada 5 anys i que el darrer es va dur a terme l'any 2001". "Estem fora de termini però esperem que la Comissió bilateral es constitueixi a principis del mes de febrer, 6 mesos després de l'entrada en vigor de l'Estatut que és el que preveu la llei".
Homs ha continuat explicant els article del nou text estatutari que deixen clar que el nou sistema de finançament per Catalunya no és un sistema generalitzable a totes les Comunitats Autònomes, sinó que és d'aplicació exclusiva; "la disposició addicional setena diu que s'ha de fer una llei només per Catalunya" ha sentenciat Homs.
El diputat nacionalista ha recordat que durant el període de negociació de l'Estatut amb el Govern de Madrid, "la posició de Pedro Solbes no va ser tinguda en compte en la posició final del PSOE". El Ministre d'Economia "només volia que l'Estatut marqués els criteris generals, i no concretés cap percentatge de sessió de tributs" i ara, amb les declaracions del Secretari d'Estat es veu que volen aplicar el que Solbes defensava en la negociació. "A més –ha dit Homs- vol passar tota aquesta negociació a la propera legislatura i d'aquesta manera alimenta els rumors que ell no repetirà com a ministre". El diputat de CiU que va protagonitzar la negociació de l'Estatut ha acabat exigint que "algú li recordi a Solbes que, el que finalment es va aprovar va més enllà dels criteris generals".