
El fiasco del cara a cara, que finalment ha estat prohibit per la Junta Electoral Central (JEC) després d'un vodevil que ha durat tot el dia, s'ha convertit en l'últim argument per a CiU i el PSC per llançar-se la cavalleria per sobre, quan falten només quatre dies per a la jornada electoral.
Des de mitja tarda, els dos partits majoritaris tenien coll avall que el cara a cara no es faria, i ja han començat a preparar l'argumentari dels retrets mutus. La resta de formacions -Esquerra, PP i C's han estat els impulsors dels recursos que han acabat amb la prohibició- ja han expressat la seva satisfacció per la resolució final.
Montilla carrega contra Mas
El candidat del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha comparegut al voltant de les deu de la nit per criticar a Artur Mas que el que "li interessa és la cadira" i que "està disposat a tot pel poder". Ho ha dit des de la sala de premsa de la seu dels socialistes, on ha demanat disculpes als periodistes per l'espera i els ha convidat a sopar. "La decisió no contribueix a fomentar el debat i la participació", ha argumentat un Montilla que va sorprendre a tothom -també als seus- demanant a Mas un cara a cara en el temps afegit del debat a sis que TV3 va emetre diumenge a la nit. "Avui hauríem pogut parlar de pactes. A diferència de Mas, jo no em presento en xarxa, no estic disposat a tot", ha deixat anar el cap de llista del PSC, que inicialment veia en el debat un intent de polaritzar la campanya i de frenar la davallada que li pronostiquen les enquestes.
Montilla, que ha lamentat el "formalisme" de la JEC, ha acusat Mas de partidisme i l'ha qualificat d'arrogant i prepotent. El dirigent socialista ha entrat així en el cos a cos que fins ara no havíem vist en campanya. També ha anunciat que el PSC presentarà un recurs contenciós administratiu per evitar que es creï un precedent.
CiU ha reservat Mas, que continua evitant el to crític, i ha estat el seu director de campanya, David Madí, qui ha reaccionat a la prohibició del cara a cara. I ho ha fet insinuant que el candidat dels socialistes ja sabia que el debat no es podria fer quan el va plantejar en directe a la televisió. "Sempre quedarà el dubte de si el país es podria haver estalviat arribar a aquest extrem si Montilla hagués acceptat des del primer moment el que era la sensatesa, el sentit comú i la lògica", ha remarcat Madí en una conversa amb periodistes en què ha evitat la contundència que li és característica a l'hora d'atacar el PSC. Tot i això, ha insinuat clarament que els socialistes van plantejar el debat com una estratègia electoral i no pas amb la intenció de fer-lo.
La resta de partits han celebrat la decisió de la Junta Electoral Central, que ha arribat tard i amb el plató de la televisió pública catalana a punt per a un esdeveniment insòlit en la història de la política al país. Per la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, el cara a cara era "una cortina de fum per no parlar dels temes que preocupen". L'ecosocialista Joan Herrera ha acusat els dos partits de fomentar l'abstenció amb la pretensió de fer un debat "estèril", i el cap de llista de C's, Albert Rivera, ha titllat de "just" que no hi hagi cara a cara.
Sigui com sigui i reaccions a banda, el no nat cara a cara ha copat dos dies de campanya i ara ja en queden només quatre per a l'hora de la veritat.