Els serveis d’informació de l’Estat van entrevistar-se diversos cops amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, per obtenir informació sobre entorns gihadistes entre el 2012 i el 2014, mentre era a la presó de Castelló i abans que anés a viure a la capital ripollesa, però el van acabar descartant com a col·laborador perquè no es refiaven de les seves informacions. Ho revelen documents desclassificats pel govern espanyol i ho va dir el mateix exdirector del centre Félix Sanz Roldán a la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats el 2018.
En una trentena de pàgines desclassificades per l’executiu socialista a petició de JxCat, s’inclouen els informes arran de diverses entrevistes del CNI i la Guàrdia Civil amb Es Satty a la presó, una carta manuscrita del mateix imam, l’informe grafològic sobre aquesta carta i la compareixença de Sanz Roldán a la comissió del Congrés. La conclusió de tots els informes és que Es Satty era molt intel·ligent i tenia “tendència a l’engany”. Quan el van seguir, entre el 2014 i el 2015, per descobrir si tenia vincles amb el terrorisme, tampoc van detectar res sospitós, i davant l’augment de l’activitat gihadista a Europa, el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va centrar els esforços en altres individus.
Després de sortir de la presó, el 29 de maig del 2014, el CNI va sotmetre Es Satty a un nou control de les seves activitats. Un cop rebutjats els seus serveis, per la manca de credibilitat, Es Satty va buscar mantenir “algun contacte telefònic, esporàdic, amb personal del CNI. “Era evident que intentava mantenir aquest canal obert”, però mai va proporcionar informació d’un mínim interès ni tampoc es va detectar cap indici de radicalització. El febrer del 2015 Es Satty es va traslladar a Ripoll, on es va fer càrrec d’una mesquita, i quan el CNI ja l’havia descartat com a possible informador ni era “objectiu d’interès”.
Puigdemont considera provat que l'Imam de Ripoll va ser confident del CNI
Qui era president de la Generalitat quan es van produir els atemptats, Carles Puigdemont, s'ha pronunciat davant la desclassificació dels documents. L'actual líder de Junts considera provat que l'imam de Ripoll va ser confident del CNI: "Teníem raó: el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost de 2017, un mes i mig abans del referèndum d'independència de Catalunya, tenia tractes amb els serveis secrets espanyols", ha publicat a X (abans Twitter). En una altra piulada ha assenyalat que, després de llegir la documentació, li han sorgit "encara més preguntes" i "molta més preocupació".
He llegit la documentació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils l'agost del 2017 que ha desclassificat el govern espanyol, i m'han sorgit encara més preguntes i molta més preocupació.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) January 13, 2025
1. Vista la informació i els contactes que el cervell dels atemptats té amb entorns de…