Colau aposta per un «federalisme urbà multinivell» a Catalunya i Europa

La proposta de la batllessa passa per "democratitzar l'àrea metropolitana" i tenir un alcalde metropolità escollit per la ciutadania | També creu que els regidors de districte haurien de ser escollits per elecció directa

Publicat el 12 d’abril de 2016 a les 19:14
Ada Colau ha defensat aquest dimarts treballar per "un federalisme urbà multinivell" que permeti connectar Barcelona amb Catalunya i Catalunya amb Europa, el que inclou aprofundir en la governança democràtica cap a dalt i cap a baix. La seva proposa passa per "democratitzar l'àrea metropolitana" i tenir un alcalde metropolità escollit per la ciutadania, iniciativa que ha reconegut que no es podrà dur a terme a curt termini.

L'alcaldessa de Barcelona ho ha dit en la seva participació a la V Conferència Anual de la Càtedra Pasqual Maragall d'Economia i Territori amb el discurs "El Projecte de Barcelona: Present i Futur", que ha acollit l'aula magna de la Universitat de Barcelona (UB), i que ha comptat amb la presència de l'exalcalde i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Colau ha defensat que cal posar fil a l'agulla a l'agenda inacabada de Maragall, per qui ha tingut paraules d'elogi en múltiples moments de la seva intervenció. Ha demanat que no es torni a caure en contraposar l'àrea metropolitana amb Catalunya per interessos partidistes. "Catalunya necessita de Barcelona, que li dóna la potència econòmica, i Barcelona necessita de Catalunya, que li dóna les característiques de capital", ha afirmat.

Segons ella, els governs metropolitans haurien de ser democràtics i garantir l'elecció directa dels seus representants, ja que, en cas contrari, "massa sovint s'acaben defensant interessos parcials i de partit". Entre els projectes que ha desgranat també figura l'elecció directa dels regidors de districte de Barcelona.

"Posar ordre" a massa administracions

Ha reconegut que "sovint coincideixen massa autoritats" a l'àrea metropolitana, el que a vegades dificulta la presa de decisions i provoca superposicions i despesa de recursos. "Cal racionalitzar i posar ordre a aquest desori", ha argumentat, i ha recordat que, per exemple, el Consell Comarcal del Barcelonès gairebé no té cap atribució.

Per l'alcaldessa, el govern metropolità i els municipis haurien d'assolir la prestació de serveis en funció del principi de subsidiarietat. Creu que s'hauria d'adaptar la llei de finançament municipal a l'existència de governs metropolitans, de manera que el finançament fos el 40% de l'Estat, el 30% de la Generalitat i el 30% restant municipal.

Colau ha apostat per evitar veure els accidents geogràfics com fronteres i veure'ls com eixos, i n'ha dibuixat tres: el Llobregat, la zona de principal activitat industrial, logística i agrària; el Besòs, una de les zones amb majors índexs de vulnerabilitat i on s'han de concentrar totes les intervencions, i la zona de Collserola, que és pulmó verd a preservar.

Acords a l'ajuntament

Ha reconegut que "el dia a dia de la gestió és molt dur", però que el govern municipal ha anat fent malgrat les dificultats. Espera que aquest mes hi pugui haver acord sobre l'ampliació pressupostària, i ha conclòs: "Després si podem fer acords més estables hi treballarem".