El primer any de l'alcalde Jaume Collboni al capdavant de Barcelona ha estat notablement marcat pel conflicte entre Israel i Palestina. En tan sols uns mesos, el mateix batlle socialista ha passat de reprendre les relacions institucionals amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv que Ada Colau havia suspès -abans que esclatés un nou episodi de guerra sobre Gaza- a presentar-se a l'Ajuntament aquest dimarts per fer una declaració institucional que tanca files amb el reconeixement de l'estat palestí per part del govern espanyol. I que condemna "amb tota rotunditat" els atacs de l'èxercit d'Israel sobre el camp de refugiats de Rafah. En el seu discurs oficial, Collboni ha reivindicat la necessitat d'arribar a "un horitzó de convivència i entesa" i ha assegurat que aquest camí només serà possible amb "la solució dels dos estats".
Aquesta postura de suport a la reivindicació del reconeixement de l'Estat de Palestina ha anat guanyant pes amb els pas dels mesos al consistori. De fet, l'abril passat, PSC, BComú i ERC van posar-se d'acord per defensar aquesta via, mentre que Junts s'hi va abstenir i i PP i Vox hi van votar en contra. Ara que l'executiu dirigit per Pedro Sánchez -de coalició entre PSOE i Sumar- ha fet el pas definitiu, Jaume Collboni ha volgut expressar "el suport de l'Ajuntament de Barcelona a la decisió del govern d'Espanya" i ha celebrat també que s'hagi ofert com a escenari per a una conferència internacional de pau.
També ha apuntat que "malauradament" els esforços diplomàtics, les resolucions de les Nacions Unides o les mesures cautelars de la Haya no han aturat el conflicte bèl·lic sinó que en aquests set mesos s'ha viscut "tot el contrari". "La tragèdia humana ha assolit una dimensió inassumible", ha dit, alhora de mencionar els morts dels dos bàndols -35.000 entre els palestins, 1.200 entre els israelians- i també els segrestats, en aquest cas els 100 israelians.
En clau de futur immminent, l'alcalde Collboni ha insistit els riscos que s'obren davant la normalització de la guerra a Gaza. "Si no s'atura aquesta escalada de violència, pot estendre's a la regió de l'Orient Pròxim" i això podria tenir unes "conseqüències geopolítiques, econòmiques i humanitàries imprevisibles". Ara, el reconeixement de l'estat palestí suposa "un pas més enllà" en el camí cap a la resolució més justa del conflicte, ha sostingut l'alcalde.