"Avui les candidatures s'han acabat, avui només hi ha un partit". Amb aquesta frase celebrava el passat 14 de desembre Oriol Junquerasl'ajustada victòria -52%- de la seva candidatura per dirigir ERC. La nova direcció ha estat diligent a l'hora d'activar-se. Ja ha fet força deures per reorganitzar espais i gestionar el dia a dia. No és l'únic equip, però, que s'ha organitzat. Tot i que les candidatures alternatives a Junqueras -Nova Esquerra Nacional i Foc Nou- hagin quedat fora de l'executiva (o precisament per això) els seus membres pretenen continuar treballant dins del partit de manera organitzada per defensar la seva visió, segons han explicat fonts de les dues llistes a Nació. La intenció es fer-se notar especialment en la segona fase del congrés, quan es discutiran i aprovaran les ponències organitzatives i estratègiques.
Ara hi ha una aturada per les vacances de Nadal, però després d'aquestes les dues candidatures planificaran com s'organitzen. La segona fase del congrés dels republicans se celebrarà el cap de setmana del 15 i el 16 de març i constarà d'una ponència política per actualitzar l'estratègia, una altra amb el nom "Objectiu 2031: assolir la majoria social a favor de la independència", i la tercera, per reformar els estatuts. La nova direcció ja ha plantejat noms de la seva corda per conformar els equips de treball, i ara està a l'espera d'integrar membres de les altres candidatura.
En el cas de Nova Esquerra Nacional, la candidatura encapçalada per Xavier Godàs i que comptava amb el suport de Marta Rovira i Pere Aragonès, fonts de la llista expliquen a Nació que el pinyol de l'espai es reunirà després de Nadal. "El que pensàvem ho continuarem pensant demà, i farem que en la mesura del possible es reflecteixi a les ponències", expliquen. L'objectiu és defensar i introduir en l'estratègia que ERC ha de créixer en el marc de l'esquerra nacional i no ser una organització catch-all com, en canvi, defensa la nova direcció junquerista.
Participació en les ponències
Com serà la participació? Durant la campanya Nova Esquerra Nacional va proposar, amb la voluntat de recosir, que les ponències es redactessin de manera conjunta amb membres de totes les candidatures. És una proposta que s'ha fet seva la direcció d'ERC. En aquests espais la majoria seran noms proposats per la candidatura de Junqueras, que copa l'actual direcció, però s'ha proposat per cada una de les tres ponències que Nova Esquerra Nacional proposi dues persones per espai, mentre que Foc Nou una.
De moment Nova Esquerra Nacional ja ha proposat sis persones per a les tres ponències. Ara bé, des de la candidatura veuen amb cert escepticisme que la seva participació pugui ser efectiva, ja que la majoria de membres de les ponències són de la candidatura de Junqueras i, en cas de discussió, tindran majoria a l'hora d'elaborar els textos. És per això que en una segona fase, preveuen organitzar-se a l'hora de presentar esmenes als textos.
Per altra banda, la candidatura de Godàs ha rebutjat plantejar candidats per la comissió de la veritat sobre l'estructura B -en campanya van criticar que sigui un òrgan de "purga"- i també a la comissió de seguiment de pactes, ja que consideren que ja existeixen òrgans de seguiment sobre els acords amb el PSC i PSOE tant al Congrés com a Madrid.
També Foc Nou preveu mantenir el múscul en la segona fase del congrés. La candidatura d'Helena Solà, que va retenir un 12,6% en la primera volta i va quedar descartada en la segona, en la qual ja no va demanar el vot ni per Junqueras ni per Godàs, prepara una assemblea per a després de Nadal per decidir com actuar. No serà fins aquesta trobada quan decideixin si participen o no en els òrgans del partit, o si s'organitzen a través de la introducció d'esmenes. En aquest cas, la candidatura, rupturista amb l'estratègia de les altres dues, aposta per ressituar la independència al centre de l'acció política i no descarta la via unilateral per arribar-hi.
Una altra qüestió que pot marcar la segona fase del congrés és la proposta que plantejaven tant Nova Esquerra Nacional com Foc Nou de separar partit i país. És a dir, una aposta perquè ni el president ni la secretària general d'ERC puguin ser caps de llista en qualsevol cita electoral. Així ho defensen perquè consideren que cal separar acció institucional de la política. Alhora, durant tota la campanya han exposat que si Junqueras vol presidir ERC, és per fer el salt després a una candidatura a la Generalitat. A hores d'ara és un element impossible perquè encara no se li ha aplicat l'amnistia, però el president dels republicans no ha negat en cap moment la voluntat d'aspirar a la presidència de la Generalitat. És per això que des del seu entorn rebutgen posar límits a l'acció política que vulgui fer, però això podria esdevenir una nova batalla en la segona fase congressual.