Comença el ball. L’esperada llei electoral catalana enceta la seva singladura parlamentària. Ha estat aquest divendres a dos quarts d’onze del matí, moment en que la sala 2 del Parlament ha estat l’escenari de la constitució i primera reunió de la ponència conjunta de la proposició de llei electoral de Catalunya.
La president de Comissió d’Afers Institucionals, Núria de Gispert, ha convocat als dotze apòstols de la ponència, dos diputats de cada grup parlamentari, per constituir-la.
Els membres d’aquesta ponència conjunta són: Lluís M. Corominas i Josep Maria Pelegrí, pel Grup de CiU; Miquel Iceta i David Pérez, pel Grup del PSC-CpC; Anna Simó i Patrícia Gomà, pel Grup d’ERC; Santi Rodríguez i Josep Llobet, pel Grup del PPC; Jaume Bosch i Lluís Postigo pel Grup d’ICV-EUiA, i Albert Rivera i Carmen de Rivera pel Grup Mixt.
Tots els grups parlamentaris van sol•licitar la creació d’aquesta ponència conjunta que disposarà de tres mesos, prorrogables, per elaborar una proposta de llei electoral. De moment cert escepticisme i diversos referents en dret comparat. Ara comença la feina.
30 anys sense llei
Catalunya és l’única comunitat que no té llei electoral pròpia. L’actual estatut, com també feia el del 1979, té una disposició transitòria que fixa unes normes bàsiques per a les eleccions al Parlament (la convocatòria, la composició de 135 diputats, el repartiment d’escons a les quatre circumscripcions...) i remet qualsevol altra qüestió a les normes vigents per a les eleccions al Congrés dels Diputats.
