Comencen els passadissos per la Llei Electoral

Publicat el 11 de novembre de 2009 a les 17:37





El sistema alemany

Després de trenta anys la llei electoral a un any de les eleccions comença a ocupar l’agenda parlamentària. Ha començat el ball i, malgrat ser una reclamació històrica, tots els grups parlamentaris encara han d’afinar la seva partitura.

Neix la llei com un ànec coix – que sap que no acabarà aquesta legislatura – o bé els diputats estan convençuts de dotar-se d’una llei – i no d’una disposició transitòria-? El temps i les circumstàncies, com tot en el món polític tindrà la resposta. Uns titllen l’inici de disbauixa, altres d’anar amb presses i uns com un instrument que serveix per evitar la desafecció.

Tot i que el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha subratllat aquest dimecres la 'disbauxa' del PSC amb la Llei electoral, Artur Mas ha firmat la pau armada amb el President Montilla. En la sessió de control d’aquests dimecres a la tarda, cap de govern i cap d’oposició han escenificat un acostament respecte els grans trets de la llei electoral.

Als passadissos tots dos només han avançat que han quedat per trobar-se i puntualitzar més els grans paràmetres de la llei. Saben tots dos que és una llei complexa, i, per tant, han d’evitar el títol de novel•la d’aventures, una història interminable.

El PSC calcula

Per una banda Montilla, sap que no té posició de força. El govern no completa els 2/3 de la Cambra necessaris per aprovar una llei d’aquesta importància.

Pel matí, la portaveu adjunta del PSC al Parlament Carme Figueras ha admès que els socialistes consideren 'complicat' assolir prou consens com per aprovar aquesta legislatura la Llei electoral catalana, tot i que ha assegurat que pels socialistes 'no quedarà'. Montilla ho ha insinuat aquesta tarda, “potser una part, l’aprovarem aquest mandat”.

CiU, el sistema alemany de dos vots i una papereta

Però  Artur Mas, sap que pot imposar el marc conceptual del vot alemany: una papereta dos vots. Això és, un diputat per territori i un per representació. Ja saben que no tenen presa. Ara bé, molt clar, abans d’acabar la legislatura “no creu que hi hagi llei” ha explicat. 

ERC, territori i proporcionalitat

Si bé les dos grans grups del Parlament coneixen bé les seves forces, ERC també. Joan Puigcercós ha deixat entreveure les faves comptades. Fan falta els vots republicans per arribar als 2/3. Per tant, Esquerra serà la clau de volta, i el seu tagline és clar: sistema electoral proporcional corregit per territori. La conselleria responsable és seva i faran que es noti. El conseller de governació, Jordi Ausàs, s’ho mira amb parsimònia. “La feina ja l’hem feta” ha deixat anar. Si es té pressa, pensen els republicans, benvinguda sigui. 

El PP, no la veu prioritària

La portaveu parlamentària del PP català, Dolors Montserrat, ha reiterat aquest dimecres que la futura Llei electoral 'no és una prioritari pel PPC ni pels ciutadans' del país.

ICV-EUiA, “amb una part ja n’hi ha prou”

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha advertit  PSC i CiU que seria un 'fracàs rotund' no aprovar almenys part de la Llei electoral aquesta legislatura. Camats ha apostat per aprovar ni que sigui mesures de transparència, de control de la despesa electoral i per fomentar la proximitat dels partits, però ha remarcat que calen dos terços per a fer-ho i, per tant, és 'imprescindible' l'acord de PSC i CiU.
Si no es fa d'aquesta manera, ha dit, els catalans constatarien 'un gran fracàs de la política i d'aquest Parlament de nou'. Camats s'ha mostrat oberta a parlar de llistes obertes, però ha remarcat que també tenen els seus 'riscos'.

La cosa va per llarg.