Companys tindrà un monument reivindicatiu a Barcelona

L'obra serà el perfil de la fotografia oficial del president feta amb acer de 6 metres d'alçada

Publicat el 15 d’octubre de 2013 a les 20:30
El monument de Companys a Barcelona serà una obra d'acer amb el perfil del president en una fotografia suportada per dues columnes de 6 metres d'alçada per 4 d'amplada de l'artista Antoni Miró Foto: ACN

La Comissió de la Dignitat treballa en un monument d'homenatge de la figura del president Companys. Coincidint amb el 73è aniversari del seu afusellament, l'entitat ha rebel·lat que es tractarà d'una obra d'acer amb el perfil del president en una fotografia suportada per dues columnes de 6 metres d'alçada per 4 d'amplada de l'artista Antoni Miró. El monument es situaria a Barcelona en lloc encara per determinar, tot i que actualment ja hi ha un monument d'homenatge al president afusellat, situat a la confluència entre el Passeig de Sant Joan i la Ronda de Sant Pere.

Al monument s'hi inclourà una inscripció amb una frase de l'última carta a la seva família i al país: "La meva petitesa no podia esperar una fi més digna. Per Catalunya i el que representa de pau, justícia i amor" i s'hi afegirà una cita de Jawaharlal Nehru, president de l'Índia entre el 1947 i el 1964, considerant l'afusellament com "un dels crims més monstruosos de la història de la humanitat".

El president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, explica que es tracta d'un monument de "reivindicació, respecte i dignitat" del president Lluís Companys i l'objectiu és que la ciutat i Catalunya tinguin un "acte clar del reconeixement del president". El monument tindrà un cost d'entre 20.000 i 25.000 euros i volen que la societat catalana n'assumeixi el cost i que les administracions i institucions públiques "hi ajudin".

En una roda de premsa coincidint amb el 73è aniversari del seu afusellament, la Comissió de la Dignitat ha recordat que l'estat espanyol encara no ha assumit la seva responsabilitat en la deportació i posterior assassinat del president Lluís Companys. "Aquesta acceptació ja ho ha fet Alemanya i França, però l'estat espanyol encara no ho ha fet", ha asseverat.

En aquesta línia, també ha explicat que "encara està pendent l'anul·lació del Consell de Guerra del procés en què Companys va ser condemnat i afusellat". Així, considera que només va ser afusellat per ser "president de la Generalitat i per ser fidel en aquell moment de guerra civil a les institucions i a les nostres llibertats"."En aquell moment es volia humiliar al poble de Catalunya amb la figura del seu president", ha precisat. Davant d'això, ha manifestat la seva "indignació" perquè l'Estat encara no ha assumit "aquesta responsabilitat".

Els 'papers de Salamanca', una operació incompleta

Paral·lelament, la Comissió de la Dignitat ha aprofitat per reclamar, de nou, el retorn dels 'papers de Salamanca', una operació "incompleta" que, tot i els acords reiterats per retornar-los a Catalunya, encara no s'ha produït. En aquesta línia, Cruanyes ha recordat que el ministre Wert es va compromentre el passat agost a retornar-los perquè estava "tot catalogat i digitalitzat" amb un "enorme cost per part de la Generalitat" i ha aprofitat l'avinentesa per recordar que és "l'únic cas de la història" en què s'ha hagut de pagar la digitalització i els costos del retorn d'una documentació. "Això és una doble humiliació", ha reblat.

Per això, ha considerat que hi ha una "incapacitat" de l'estat espanyol per assumir un "paper democràtic com ho faria qualsevol estat d'Europa" d'assumir "plenament" la seva responsabilitat en la detenció i en el lliurament del president a les autoritats franquistes.