Concentració nacional a Berga en defensa de les festes populars del foc al carrer

Publicat el 07 de febrer de 2009 a les 10:31
 
Més de 200 entitats de tots els Països Catalans participaran a la concentració per exigir la protecció del folklore autòcton davant de la norma comunitària que restringeix l'accés al material pirotècnic als menors de 12 anys. La directiva també prohibeix cap mena de correfocs si no hi ha una distància mínima de 30 metres amb els edificis.
 

El director del CPCPTC participa demà en l'acte organitzat a Berga en defensa de la cultura del foc
 
El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, participarà en l’acte organitzat a Berga per defensar la cultura del foc davant l’aprovació de la nova directiva del Parlament europeu que regula el mercat de materials pirotècnics. Amb l’acte es vol reclamar la transposició o aplicació d’aquesta directiva a la realitat catalana.
 
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, d’acord amb representants de diputacions i entitats associatives d’ens locals, ja ha elaborat una resolució adreçada al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per tal que la transposició o aplicació de la directiva europea s’adapti al patrimoni festiu català.
 
L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell) dóna als estats de la Unió Europea un termini de tres anys per a la seva transposició, és a dir, per a la seva aplicació a cada territori. En conseqüència, abans del 4 de gener de 2010, els estats membres hauran d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment.
 
La directiva regula la fabricació, l’emmagatzematge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic. La seva aplicació literal podria afectar nombroses festes tradicionals i manifestacions de la cultura d’arrel on la pirotècnia és un dels elements fonamentals (com ara revetlles, correfocs, diables infantils o balls de diables parlats), ja que preveu importants limitacions en les distàncies de seguretat i en l’edat dels usuaris.
 
El conjunt d’actes i activitats previstos a Berga començaran a les 17 hores amb l’arribada de les colles i l’inici del Passacarrers a les 18 hores. L’acte central serà a la plaça de Sant Pere, on després de la presentació de l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la lectura d’un manifest per part del grup Comediants, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, farà la intervenció central de l’acte, que acabarà amb el salt de Maces de lluïment de La Patum infantil.
 
La CUP de Manresa diu que la normativa europea d'articles pirotècnics és un 'atac frontal' a les tradicions
CUP dóna suport a la iniciativa de les colles de diables i de bestiari dels Països Catalans que es manifestaran dissabte a Berga per reclamar que l'Estat adapti la directiva europea que regula l'ús del foc a la cultura popular del foc del país. També presentarà una moció al Ple en què demana que 'es doni suport a les accions Govern en les negociacions amb el govern estatal per establir el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans a través d'una regulació específica en l'ús dels materials pirotècnics'.
 
D'aquesta manera, la CUP ha volgut expressar la seva voluntat de defensar totes les iniciatives destinades a preservar la cultura popular i tradicional. Segons la candidatura independentista, la normativa europea és un 'atac frontal' a les tradicions i costums. La CUP avisa que 'cal ser molt curosos a l'hora de fer-ne la transposició a la normativa de l'Estat'.
 
La CUP també demanarà al Ple del dia 16 de febrer que l'Ajuntament s'adhereixi al manifest 'per la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics' de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
 
La Comissió Europea creu que el govern espanyol 'no cometrà l'error de limitar o pertorbar' els correfocs i la Patum
El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, creu que el govern espanyol 'no cometrà l'error de limitar o pertorbar' els correfocs i la Patum de Berga i suavitzarà la nova directiva comunitària d'articles pirotècnics. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, Camós ha lamentat que s'acusi l'executiu comunitari de posar en risc les colles de diables, ja que la normativa 2007/23/CE preveu que cada estat membre de la UE pugui ampliar o reduir 'aquestes normes que s'han donat com a orientacions generals'.
 
'Em sap molt greu que es digui que sovint som els culpables, perquè no és així, les restriccions es poden canviar i no fan inviable cap de les manifestacions culturals amb foc', ha defensat Camós a l'ACN. 'La Comissió no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya, el que pretén és fixar unes normes de qualitat i etiquetatge perquè els articles pirotècnics es puguin comercialitzar arreu de la UE , que hi hagi una lliure circulació', ha argumentat el director de la representació de l'executiu comunitari a Catalunya i les Illes Balears.
 
Camós veu al govern espanyol 'molt sensibilitzat' i assegura que 'no cometrà l'error de limitar o pertorbar aquestes festes tradicionals'. Abans de redactar la controvertida directiva es va 'consultar els diferents governs' i la Comissió Europea va enviar un qüestionari a totes les representacions permanents dels estats davant la UE, a Brussel·les, 'acompanyat d'una carta on se'n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s'aclaria que qualsevol persona era lliure de respondre-hi', ha recordat Camós.
 
Tots els eurodiputats catalans tret de Guardans i Borrell van votar a favor de la directiva d'articles pirotècnics
Els eurodiputats catalans van votar a favor de la normativa comunitària que fixa l'edat mínima i els perímetres de seguretat obligatoris per a l'ús d'articles pirotècnics, segons ha pogut saber l'Agència Catalana de Notícies. El 30 de novembre del 2006, els parlamentaris del PSC a l'Eurocambra, Maria Badia i Raimon Obiols, el d'ICV, Raül Romeva, el del PP, Alejo Vidal-Quadras, i el que llavors ocupava l'escó d'ERC, Bernat Joan, van votar a favor de l'informe Hasse Ferreira previ a l'aprovació de la directiva 2007/23/CE. Només l'eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, i el socialista Josep Borrell, que aleshores presidia el Parlament Europeu, no van votar.
 
Cinc dels set eurodiputats catalans que hi havia a l'Eurocambra el 2006 van donar suport a la directiva d'articles pirotècnics que el govern espanyol haurà de suavitzar abans del 4 de gener del 2010 perquè no posi en perill els correfocs i la Patum. L'informe Hasse Ferreira es va aprovar per 572 vots a favor, 25 en contra i 6 abstencions.
 
David Hammerstein, adscrit al grup dels Verds, va ser l'únic eurodiputat de l'estat espanyol que va votar en contra de la normativa. Ignasi Guardans no va poder votar perquè era de viatge als Estats Units amb una delegació parlamentària, han informat fonts de CiU.
 
Oriol Pujol participa a Berga en l’Acte en Suport de la Cultura Popular i Tradicional amb l’ús de materials pirotècnics
 
El Portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, participarà demà dissabte dia 7 de febrer en l’Acte en Suport de la Cultura Popular i Tradicional amb l’Ús de Materials Pirotècnics que tindrà lloc a Berga a partir de les 18:30h. Pujol acompanyarà a l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la diputada de CiU i l’alcaldessa de Guardiola de Berguedà, Montserrat Ribera.
 
Oriol Pujol demana que “tots els partits catalans treballin units per tal de garantir que la Directiva Europea del Parlament Europeu per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea no afectarà a les festes tradicionals catalanes en matèria de foc”. El Portaveu de CiU recorda que “en matèria de Cultura qui té la competència exclusiva és Catalunya” i que la directiva preveu que es podran fer excepcions per raó de manifestacions de cultura popular i tradicional.
 
CiU defensa en el Congrés dels Diputats les tradicions pirotècniques de les festes populars de Catalunya
 
El Grup Parlamentari Català (CiU) en el Congrés dels Diputats ha presentat una Proposició no de Llei, per al seu debat en Comissió d'Interior, en defensa de les actuacions pirotècniques que tenen lloc en les manifestacions de cultura popular que es desenvolupen a Catalunya. En concret, CiU vol que es tingui en compte el "caràcter singular" de les festes populars i tradicionals amb foc que es practiquen a Catalunya.
 
El Grup Parlamentari presenta aquesta iniciativa després que la directiva europea 2007/23/CE sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics hagi establert algunes disposicions que "poden suposar una limitació important per al desenvolupament d'activitats realitzades per grups de cultura popular i tradicional catalana de foc".
 
A manera d'exemple, agrega, aquesta directiva europea fixa una distància mínima de 15 metres per a determinats artificis de pirotècnia a la qual haurien de situar-se els assistents d'una actuació amb material pirotècnic, requisit que impedirà la celebració dels tradicionals correfocs, la revetlla de Sant Joan o, en el cas concret de Berga, la celebració de la Patum, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.
 
A més, la Directiva també prohibeix qualsevol activitat amb material pirotècnic en actes en els quals intervinguin menors de 12 anys, prohibició que suposaria la impossibilitat de celebrar els correfocs infantils i, en conseqüència, altres actes de la Patum com la Patum infantil.
 
És per això pel que la transposició d'aquesta Directiva europea, que pretén harmonitzar les disposicions legals dels estats membres per garantir la lliure circulació d'articles pirotècnics en el mercat interior i assegurar al mateix temps un alt nivell de protecció i seguretat dels consumidors, ha generat una "gran preocupació als col·lectius relacionats amb l'ús de materials pirotècnics, ja que veuen amenaçades les seves activitats"
 
El Grup Parlamentari de CiU en el Congrés recorda que els materials pirotècnics vénen sent utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional catalana des de fa 800 anys i, per tant, forma part del patrimoni i de la manera de ser com poble. Així mateix, recalca que les manifestacions de cultura popular i tradicional catalanes requereixen un tracte específic en la transposició en la normativa interna per a no quedar directament afectades per aquesta regulació.
 
En aquest sentit, CiU recorda que, d'acord amb la distribució competencial vigent i l'article 189 del Estatut de Catalunya, pel qual l'existència d'una regulació europea no modifica la distribució interna de competències, ha de ser la Generalitat de Catalunya la qual, en l'exercici de la competència exclusiva en matèria de cultura, hagi de procedir a la concreció d'aquelles manifestacions de cultura popular i tradicional catalana que hagin de resultar excloses de l'àmbit d'aplicació de la normativa interna que traslladi la Directiva.
 
Per tot això, el Grup Parlamentari de CIU en el Congrés dels Diputats presenta la següent Proposició no de Llei:
 
"El Congrés dels Diputats insta al Govern a contemplar el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicional amb foc i, en conseqüència, en la transposició a l'ordenament intern de les previsions de la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics, d'acord amb el marc competencial vigent, respecti les competències de la Generalitat de Catalunya perquè aquesta pugui no aplicar la normativa dictada a aquest efecte a aquelles manifestacions culturals que es desenvolupin en el seu territori i que consideri oportunes".
Dissabte, 7 de febrer de 2009 
 
Romeva (ICV) assegura que la directiva europea sobre pirotècnia exclou correfocs i la Patum
 
L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha aclarit que la directiva europea que regula el mercat de materials pirotècnics restringint-ne la comercialització i el seu ús exclou festivitats religioses, culturals i tradicionals dels estats membre. En el cas català, exclou els correfocs, diables i la Patum de Berga. Seguir leyendo el arículo

Romeva considera "una mala interpretació" la polèmica sorgida a Catalunya els últims dies perquè no es tenia en compte l'esmena aprovada per "aproximadament el 80% del Parlament Europeu" que excloïa d'aquesta iniciativa les festivitats pròpies de cada Estat.
 
Així i tot, ha considerat "justificada" la mobilització convocada per demà a Berga a favor de la Patum i fins i tot "important" per donar un "toc d'atenció" tant al Parlament català com a l'espanyol perquè interpretin "correctament" la directiva a l'hora de la seva transposició a la legislació espanyola. Aquesta ha de fer-se abans del gener del 2010. Ha afegit que creu "legítima" la preocupació aixecada a Catalunya però ha reiterat que l'article 9 de la directiva detalla l'excepció.