La concreció del finançament singular, en el primer semestre de 2025

El grup d'experts liderat per Martí Carnicer es reunirà "en els pròxims dies" per començar a aterrar l'acord sobre el nou model pactat amb ERC, amb la prioritat de dimensionar la Hisenda catalana i recaptar l'IRPF el 2026

El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb la consellera d'Economia, Alícia Romero, aquest dimarts
El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb la consellera d'Economia, Alícia Romero, aquest dimarts | Rubén Moreno / Govern
22 d'octubre de 2024, 13:38
Actualitzat: 14:15h

El Govern ha fixat la concreció del finançament singular en l'any 2025, especialment durant el primer semestre. Després de designar el grup d'experts, que estarà coordinat per l'economista Martí Carnicer, la portaveu Sílvia Paneque ha detallat que "en els pròxims dies" hi haurà la primera reunió de treball i que els calendaris els marcarà l'acord d'investidura signat amb ERC. "Tenim el 2025 per anar treballant i aterrant, sobretot el primer semestre de 2025", ha explicat. La prioritat és dimensionar la Hisenda catalana, que haurà de recaptar i liquidar l'IRPF el 2026, i aterrar l'acord d'investidura en un model concret a través del grup de treball durant l'any 2025.

L'acord d'investidura estableix que durant el primer semestre de 2025 s'han de començar a concretar els aspectes del finançament singular. Concretament, diu que "caldrà formalitzar l'acord durant el primer semestre de 2025 en la comissió bilateral entre Generalitat i Estat en relació amb el model de finançament". El Govern està compromès a complir la literalitat de l'acord, també pel que fa als calendaris. Més enllà del primer semestre, durant el 2025, l'acord fixa que s'hauran d'impulsar els acords als quals s'arribi a la comissió i traslladar-los a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per aprovar-los.

El grup d'experts que ha de començar a aterrar l'acord ja ha estat nomenat. Estarà format per Maite Vilalta, experta en federalisme fiscal i hisenda autonòmica i local; Vicent Soler, exconseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana; Alex Esteller, doctor en Economia i expert en sistemes fiscals; Marta Espasa, especialista en economia pública i finançament autonòmic i exsecretària d'Hisenda amb els governs de Torra i Aragonès; Joan Ramon Rovira, doctor en Economia per la Universitat de Manchester i membre en òrgans de govern de diverses institucions econòmiques de Catalunya; i Jesús Ruiz-Huerta, catedràtic d'Economia Aplicada per la Universitat Rey Juan Carlos i expert en fiscalitat.

El grup d'experts tindrà vigència fins a la plena aplicació del nou sistema i comptarà amb l'assistència tècnica del Departament d'Economia. Els arquitectes del finançament han de coordinar tots els treballs sobre el desplegament del nou model i han de dissenyar "l'arquitectura" d'aquest finançament singular en els termes signats amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. També haurà d'estudiar, a partir de les propostes tècniques que es facin, com s'han de gestionar des de Catalunya els impostos que actualment gestiona la hisenda espanyola. Tot plegat, en coordinació amb el Economia i amb ERC.

En aquest sentit, la recaptació i liquidació d'impostos que es generen a Catalunya per part de l'Agència Tributària de Catalunya suposa un repte tècnic, com han verbalitzat més d'una vegada tant el president com la consellera. Per això, el PSC i ERC han situat com a prioritat dimensionar aquesta Hisenda catalana, amb més recursos humans, materials i tecnològics. La setmana passada, Illa es va comprometre al Parlament a "multiplicar per quatre" els recursos de l'ATC. Els republicans han advertit que no s'asseuran a negociar els pressupostos fins que no hi hagi concrecions en matèria de finançament.

Els passos que es facin en matèria de finançament seran determinants perquè ERC doni suport als pressupostos. El Govern manté que vol tenir els pressupostos en vigor l'1 de gener. Per complir el calendari, el projecte de llei s'hauria de portar al Parlament a principis de novembre. El Govern té ben encarrilat el suport dels comuns, amb les propostes fetes en matèria d'habitatge, però el congrés d'ERC del 30 de novembre pot alterar aquest calendari. La prioritat és tancar els comptes amb els socis de la investidura, però el Govern no tanca la porta a negociar amb la resta de grups, amb l'excepció de l'extrema dreta.