La mesa del Congrés dels Diputats ha decidit ajornar la tramitació de la proposició no de llei presentada per Junts que insta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a sotmetre's a una qüestió de confiança. L'informe dels lletrats, que va transcendir aquest dilluns, deixava la porta oberta a admetre el plantejament, verbalitzat per Carles Puigdemont la setmana passada davant dels incompliments del PSOE respecte l'acord d'investidura signat fa un any. La Moncloa, des d'un primer moment, va deixar clar que Sánchez no compareixeria davant del Congrés per demanar la confiança dels diputats. El pols arriba en plena tensió sobre la continuïtat dels acords de Junts amb el PSOE.
"El cas té molt trellat tècnic, i ajornar la decisió no suposa cap retard en el debat, que en qualsevol cas es produiria en el següent període de sessions", han assenyalat fonts de la mesa de la cambra baixa espanyola després de la reunió. Tenint en compte tot això, l'òrgan rector de la cambra, liderat per la socialista Francina Armengol, ha optat per posposar el debat per tal d'analitzar amb més detall l'informe dels lletrats. D'aquesta manera, es votarà en la propera decisió de la mesa del Congrés.
Què deia l'informe dels lletrats?
L'informe dels lletrats remarcava les proposicions no de llei no tenen caràcter vinculant ni efectes jurídics, i serveixen per forçar debats polítics. "No són més que una presa de posició de la cambra sobre qüestions que puguin ser del seu interès, és a dir, declaracions o manifestacions de voluntat que no obliguen jurídicament el seu destinatari". En aquest sentit, afirmava que la iniciativa de Junts "no pretén, perquè no pot fer-ho, substituir la facultat del president del govern espanyol de plantejar una qüestió de confiança, sinó que simplement estaria forçant el debat polític i provocant un pronunciament de la cambra que no seria vinculant per al president del govern".
En tot cas, el document deixava obertes totes les portes, tant l'admissió com el rebuig per part de la mesa, i no es pronunciava sobre quina opció és preferible. En aquest sentit, recorda que la mesa també podria inadmetre la iniciativa "tenint en compte que, si bé com a òrgan de govern ha de vetllar pels drets fonamentals dels diputats i dels grups parlamentaris, també ho ha de fer per la salvaguarda del principi de lleialtat institucional que ha de presidir les relacions entre òrgans constitucionals".
Es recordava que "no consten" precedents d'iniciatives que pretenguin que el Congrés es pronunciï sol·licitant al president espanyol que plantegi una qüestió de confiança, i deixa la decisió en mans de la Mesa. "No havent-hi precedents de proposicions no de llei similars a la que ara ens ocupa, correspon a la mesa fixar un criteri, que probablement servirà com a referència per a la decisió sobre l’admissió a tràmit d’altres iniciatives de control en el futur".