
"Això no té marxa enrere", ha sentenciat el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, només encetar la seva intervenció aquesta tarda al Parlament. Unes paraules que han esdevingut fets quan minuts més tard el Parlament ha aprovat la creació de la comissió del dret a decidir amb els vots favorables de la federació, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Una votació que ha servit de resposta contundent a la interlocutòria del Tribunal Constitucional que aquest migdia ha suspès la Declaració de Sobirania de Catalunya, aprovada per la cambra el passat 23 de gener. Una resposta a la catalana, amb respecte, civisme i dialèctica parlamentària. Una lliçó del catalanisme que aquest migdia demanava el mateix president de la Generalitat, Artur Mas.
Els únics vots en contra han estat els de C's, mentre que el PPC no ha votat en senyal de protesta per entendre que la resolució del Constitucional invalida de facto la proposta. De fet, PPC i C's ja han anunciat que no participaran en la comissió. És més, el portaveu popular, Enric Millo que s'ha enfilat a la tribuna menys de dos minuts per acusar la cambra "d'insubmisa" i de "desacatament", i tot seguit ha abandonat la cambra. Uns enyal inequívo que el conflicte, com mai fins ara, s'ha visualitzat a la cambra.
CiU,"tenim un mandat"
El debat per crear aquesta comissió per explorar vies per tal de celebrar la consulta ha estat encès, viu i a voltes, emotiu. Turull ha advertit que la federació sobiranista "comença a passar" en el procés sobiranista i ha insistit que els 50 diputats "no són un servei de majordomia d'un tribunal polític".
Per a Esquerra, la seva portaveu Marta Rovira, ha assegurat que la creació de la comissió parlamentària sobre el dret a decidir és "la millor manera" d'explicar als ciutadans que el Parlament "continuarà treballant per fer possible allò que van demanar" malgrat que el el TC "hagi tornat a fallar contra la democràcia".
PSC: Dret a decidir sí, independència, no
Pel portaveu del PSC, Maurici Lucena, la posició dels socialistes és clara i favorable a la celebració de la consulta "legal i acordada". Per tant, ha argumentat, el suport a la creació de la comissió parlamentària és "una extensió natural" d'aquesta postura, això sí, ha demanat "neutralitat" en els treballs de la comissió.
ICV-EUiA: "Ara més que mai som una nació i tenim dret a decidir"
"Som una nació i tenim dret a decidir. Avui més que mai", ha exclamat la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats,d'ICV-EUiA, en una intervenció prou sentida i contundent. "Que se'l quedin el paper. Nosaltres continuem amb la voluntat de respondre al que la gent ens exigeix", ha sentenciat la portaveu ecosocialista en referència a la suspensió de la declaració de sobirania. "Avui la línia divisòria existeix entre els que respecten democràticament la possibilitat de decidir i els que no la respecten", ha reblat la portaveu ecosocialista.
CUP, "És l'hora del poble"
La CUP ha estat directa i contundent. El seu portaveu Quim Arrufat ha recordat que la CUP defensa la consulta per arribar a la independència, però també per canviar les coses socialment. Arrufat ha instat la resta de partits a no aturar la comissió encara que el tribunal l'anul·li. Si no es fa així, ha dit, l'esquerra independentista considerarà que el Parlament "serveix de poc" i "caldrà posar-li un llacet per enviar-lo".
El diputat de la CUP ha aprofitat el debat per enviar un missatge als jutges del TC i els ha recordat que "les imposicions mai s'aguanten eternament" i que no podran impedir sempre que els catalans marxin de l'estat espanyol si és el que volen aquests. "Ara és l'hora del poble", ha conclós Arrufat.