A les vuit del vespre, antics militants i nous associats convergiran cap al congrés fundacional, amb una primera intervenció d’Artur Mas. Vindrà aleshores el primer plat fort del congrés. L’elecció del nom de la nova formació. La direcció sortint proposarà als congressistes que votin entre dos o més noms, un dels quals durà el terme Convergència. Serà el primer pols entre els sectors més renovadors, que volen un nom completament nou, i els menys rupturistes.
Dissabte serà el dia dels debats de les dues ponències, la de bases fundacionals, ideològica, i la d’organització. Es preveu una assistència massiva, que podria ser superior a les 3.000 persones. S’espera un debat intens entorn la definició del partit com a independentista, tal com defensen els corrents més renovadors. Entre els punts polèmics de la ponència organitzativa, que afecta el model de partit, hi ha tot el referent a les incompatibilitats, que un sector vol que sigui estricta entre càrrecs del partit i institucionals. Els congressistes també hauran de debatre la proposta d’Artur Mas d’introduir la figura de vicepresident del partit per acompanyar Mas en la cúpula de la formació. Neus Munté ocuparà la vicepresidència en cas que la proposta de Mas sigui acceptada i que ho permeti el règim d’incompatibilitats que s’aprovi, ja que Munté vol continuar al Govern. El congrés també debatrà i votarà altres propostes, com el sistema de primàries per l’elecció de càrrecs i la limitació de mandats.
Diumenge al matí, hi haurà la votació final dels documents congressuals i serà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui clourà el congrés. Però això serà només una part de la fundació de la post-Convergència. Així que quedi definit el model de direcció, començarà la cursa cap al congrés del 23 de juliol, que ha d’elegir la nova presidència i l’executiva del partit que succeirà CDC.

Entrada al congrés de CDC, Foto: Adrià Costa