
Francisco Correa, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press
El considerat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha explicat aquest dimarts davant la comissió del Congrés que investiga el presumpte finançament il·legal del PP que creu que l'actual líder del partit i president del govern espanyol, Mariano Rajoy, era qui aprovava les despeses de les campanyes electorals quan era secretari general i que "és possible" que els mecanismes de finançament irregular del partit que ell mateix ha reconegut davant la justícia continuessin després del 2004, quan el PP va tallar la relació amb el seu entramat empresarial.
Correa, qui ha comparegut mitjançant videoconferència des de la presó de Valdemoro, on compleix condemna pel conegut com a "cas Fitur", ha avisat en l'inici de la seva intervenció que, seguint el consell del seu advocat i malgrat que volia col·laborar amb la comissió, no contestaria a les preguntes que, des del seu punt de vista, afectessin temes que podrien perjudicar el seu dret a la defensa als tribunals. No obstant això, després d'un primer interrogatori més tibant, amb el portaveu socialista Artemill Rallo, després ha rebaixat el to i s'ha avingut a respondre moltes de les qüestions que li han plantejat els diferents diputats.
Durada de les irregularitats
Ha estat a preguntes del representant d'Units Podem, Txema Guijarro, quan ha admès la possibilitat que els mecanismes de finançament il·legal del partit que ell ha reconegut en seu judicial en relació amb el PP valencià continuessin en la formació després que, després de l'arribada de Rajoy a la presidència del partit, Gènova tallés la seva col·laboració amb les seves empreses. "És possible que seguissin després", ha assenyalat Correa, qui ha especificat que, encara que abans havien treballat també per al PP en altres comunitats, després d'aquella ruptura amb la direcció estatal ja només van fer negocis amb la formació a València.
Així, Correa ha indicat que no podia dir si a la seu nacional del partit s'operava exactament de la mateixa manera que al País Valencià i, preguntat per si des del seu punt de vista, el secretari general del partit era qui aprovava en últim terme les despeses del PP en general i de les campanyes electorals en particular, Correa ha respost: "Crec que sí".
Sense amistat amb Rajoy
Rajoy va ser secretari general entre el setembre del 2003 i l'octubre del 2004, però Correa ha deixat clar que, encara que alguna vegada el va poder veure per Gènova, mai no va tenir una "relació d'amistat" amb el cap de l'executiu central. A més, malgrat que ha reconegut que el més habitual era que ells tractessin amb el director de campanya, quan se li ha preguntat si ho van fer amb Rajoy en les que va dirigir, ho ha negat i ha al·legat que la seva relació era amb el secretari de campanya, Jesús Sepúlveda, exmarit de l'exministra Ana Mato.
Igualment, Correa ha dit que, en contra de les afirmacions de Rajoy -que va al·legar que el partit va deixar de treballar amb les seves empreses quan va saber que "utilitzava" el nom del PP en el seu benefici-, la seva "impressió" de per què es va tallar aquesta relació "és una altra", però no n'ha donat més detalls. En un altre moment, durant l'interrogatori al qual l'ha sotmès el portaveu de Cs, Toni Cantó, el suposat cap de la Gürtel ha admès que no tornaria a treballar amb el PP i ha apuntat que, al seu parer, "no hi són tots els que són" al banc dels acusats.
Ja queda clar com pagava el PP
En tot cas, Correa ha arrencat la compareixença recalcant que ja està "clar" com pagava el PP valencià a la seva empresa els actes electorals que li va organitzar i remetent-se a la seva declaració davant l'Audiència Nacional en què va confirmar que part d'aquests abonaments es van fer amb diner negre. L'empresonat ha pres la paraula abans que comencés l'interrogatori dels grups per assegurar-se que els comissionats tenien coneixement de l'escrit que el seu advocat va enviar a la comissió la setmana passada avisant que no contestaria a les preguntes que puguin perjudicar la seva defensa judicial.
L'empresari ha explicat que la seva intenció era col·laborar amb la comissió, però que seguiria el consell del seu advocat. Tot i això, ha recordat que, en el judici sobre el suposat finançament il·legal del PP valencià, tant ell com altres deu empresaris ja han reconegut "clarament" com pagaven a la seva empresa, Orange Market, els actes que organitzaven per al partit al País Valencià. "Jo no els vull fer perdre el temps, però ja ha quedat molt clar en el tema de València com ens abonaven", ha afegit Correa abans de sotmetre a les preguntes dels diputats.