“És una angoixa”, assegurava aquesta tarda a Nació Digital una de les diputades oficialistes del PSC aquesta tarda als passadissos del Parlament. Una expressió per definir els moments que està vivint el partit entre el politburó i els crítics a causa de la votació de la petició per transferir la competència dels referèndums que la cambra catalana votarà dijous. Una angoixa que podria acabar amb la sortida voluntària d'algun dels prohoms del sector contrari a les tesis de la direcció que tenen assumit que trencaran la disciplina de vot.
Les posicions estan del tot enfrontades com s'ha viscut en la reunió del grup parlamentari celebrada aquest matí. La guàrdia pretoriana de Pere Navarro es manté ferma en el seu No a la resolució i els crítics com Joan Ignasi Elena, Àngel Ros, Marina Geli o Núria Ventura es mantenen en l'abstencióo la permissivitat de la llibertat de vot. Un trencament de vot que podria implicar l'expulsió dels diputats perquè, segons Lucena, votarien en conra d'un mandat del consell nacional i d'una qüestió de “projecte i no de consciència”.
En aquest sentit, fonts dels crítics apunten a Nació Digital que “segurament” es reuniran demà per trobar una sortida a l'atzucac en què es troben. Un primer punt sobre la taula és la decisió d'Àngel Ros d'anunciar la seva renúncia com a diputat. De fet, l'únic dubte que tindria és quan fer-ho, si abans o després de la votació. En aquest sentit, Ros hauria sentit de la resta de companys de files i penes que aguantés fins a la votació. L'alcalde de Lleida ha mirat totes les possibilitats i sobre la seva decisió pesaria i molt, l'amenaça del PSC de Nicaragua de buscar-li es pessigolles a l'Ajuntament de la capital de Ponent plantejant-li una candidatura alternativa.
Ni Elena, ni Geli ni Ventura amaguen que l'opció més segura és que ells trenquin la disciplina i això impliqui la trencadissa del grup parlamentari i, de retruc, el partit. Fins i tot, alguns diputats oficialistes donaven per fet aquesta tarda la seva expulsió o abandonament i més tenint present que “aquesta és només una primera pantalla del que vindrà més endavant”. “A més d'angoixa també comença a afectar les relacions personals”, apuntava un altre diputat socialista. De moment, els crítics intentaran mantenir i aguantar la pressió fins dijous. La trobada “clandestina” de demà potser servirà per escatir què passarà amb ells quan, com donen per fet, dijous trenquin la disciplina de vot.