De què han treballat abans de ser presidents els líders europeus?

Alguns d'ells no tenen vida laboral coneguda al marge de la política i la d'altres és escassa, com és el cas de Pedro Sánchez

  • Erdogan, en una imatge recent en un partit amistós. -
Publicat el 05 de setembre de 2021 a les 15:12
Un mapa difós a les xarxes socials ha despertat de nou el debat sobre el passat laboral dels líders europeus. El fet de tenir experiència fora del món de la política sovint és interpretat com l'oportunitat d'incorporar perspectives diferents a l'hora de governar. Dels 45 presidents, primers ministres o altres figures similars a les d'un cap de govern, la major part sí que han treballat fora de l'àmbit polític.

Alguns han estat periodistes, com és el cas de Boris Johnson (Regne Unit) i d'Aleksandar Vučić (Sèrbia). Sobretot, però, hi ha professors: Michael D. Higgins (Irlanda), Guðni Thorlacius Jóhannesson (Islàndia), Marcelo Rebelo de Sousa (Portugal), Alexander Van der Bellen (Àustria), Vjosa Osmani (Kosovo), Gitanas NausÄ—da (Lituània), Klaus Iohannis (Romania), Stevo Pendarovski (Macedònia).

Fins i tot el president espanyol Pedro Sánchez té un parell d'anys d'experiència com a professor associat per a la Universitat Camilo José Cela, però és dels que té menys temps cotitzat fora de la política, ja que majoritàriament s'ha dedicat a la vida del seu partit, el PSOE. També és el cas del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha estat docent a la Universitat de Perpinyà i ha treballat en un despatx d'advocats, entre d'altres, però la major part de la seva activitat coneguda està lligada a Esquerra Republicana i a les seves joventuts.

Si bé el mapa difós per xarxes és inexacte, sí que n'hi ha que han passat de la universitat directament a l'activitat sindical o política. És el cas d'Erna Solberg (Noruega), Mette Frederiksen (Dinamarca), Željko Komšić (Bòsnia) i Ilir Meta (Albània). Més a prop, Xavier Espot, el cap de govern andorrà, ha estat secretari judicial, mentre que Emmanuel Macron es va moure més aviat pels entorns financers i de la banca privada.

Casos destacats són el president de Malta, George Vella, qui havia exercit com a metge i preparador físic esportiu; els dos presidents exmilitars -Bielorrússia i Bulgària-, Putin que va ser espia per a la KGB o Recep Tayyip ErdoÄŸan (Turquia), que va militar en equips de futbol semi-professionals. A banda, també hi ha l'enòleg president de Suïssa (Guy Parmelin) o l'expresentador de televisió i ara cap de govern a Luxemburg Xavier Bettel. Fins i tot Borut Pahor (Eslovènia) va tenir un passat com a model per pagar-se la seva carrera, però en aquest cas posteriorment es va dedicar gairebé exclusivament a la política.