Desarmats, cara destapada i amb permís de Forcadell: així entrarà la policia al Parlament

La mesa de la cambra acorda per unanimitat un protocol per preveure noves entrades de cossos de seguretat, però el PP s'hi oposa i acusa C's i PSC de posar traves a la feina de la Guàrdia Civil

Publicat el 16 d’agost de 2017 a les 14:39
La mesa del Parlament ha aprovat per unanimitat en la reunió d'aquest dimecres un protocol que regula l'entrada de membres dels cossos i forces de seguretat que exigeix que els agents deixin les seves armes a l'entrada de l'edifici i vagin amb el rostre descobert, entre altres condicions. El protocol s'ha aprovat després que agents de la Guàrdia Civil es personessin en el Parlament a finals de juliol per reunir informació sobre el cas 3%.

El document de cinc pàgines ordena les actuacions a seguir sobre l'accés de la policia judicial al Parlament i estipula que els agents hauran d'identificar-se davant dels Mossos que hi ha a l'entrada "i exposar el motiu de la seva presència". Després, el protocol indica que els uixers hauran de contactar amb el responsable de seguretat, que, al seu torn, demanarà l'autorització o l'ordre judicial als agents: haurà de fotocopiar el document i enviar-lo al secretari general o al lletrat major del Parlament.

Forcadell donarà autorització

El secretari general informarà a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè "autoritzi l'entrada a l'edifici" dels agents que tinguin ordre judicial. Si no tenen aquest document, no se'ls deixarà entrar. "Si, malgrat això, els agents persisteixen en la seva pretensió, el secretari general donarà compte de la seva actitud a la presidència perquè informi al cap superior dels agents personats" en cas que ho consideri oportú, concreta el protocol.

Si tenen autorització i accedeixen a l'edifici, "dipositaran les armes a l'armari corresponent" i hauran de mantenir el rostre descobert mentre estiguin al Parlament. El protocol afegeix que la policia judicial "en cap cas pot accedir al Parlament per practicar la detenció d'un diputat", i defensa respectar en tot moment el principi d'inviolabilitat dels representants.

Crítiques d'Albiol

En roda de premsa, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha alertat que aquest protocol pretén "coartar l'acció de la justícia", i ha criticat que C's i el PSC hi hagin votat a favor. En la seva opinió, l'objectiu és "posar totes les dificultats possibles perquè els agents judicials i la Guàrdia Civil no puguin fer el seu treball", ja sigui investigant casos de corrupció, com va ocórrer a final de juliol per recaptar informació sobre el cas 3%, o actuant contra persones que se saltin la llei.

També considera incomprensible que C's i PSC hi hagin votat a favor, per la qual cosa els ha reclamat que rectifiquin i demanin la convocatòria urgent de la Mesa del Parlament per tornar a votar el protocol.

Iceta treu ferro a la polèmica

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat un text amb el qual "es pretén facilitar el treball" dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, i ha criticat la posició d'Albiol. "Quan parlo de cossos i forces de seguretat no ho faig amb un debat partidista i sectari. Amb la que cau, són temes d'Albiol!", ha etzibat, i s'ha preguntat en quin cap passa la possibilitat de negar informació a aquests cossos quan actuen com a policia judicial.

Al marge d'això, Iceta ha aprofitat per afirmar que la seva preocupació al voltant d'aquests cossos se centra en l'"alarmant increment de suïcidis" de membres d'aquests cossos, cosa que considera que no és una qüestió menor i que cal atendre.