
ICV ha capitalitzat l’èxit de la prohibició de les corrides de toros a Catalunya convertint-se en el referent de les entitats animalistes per la seva determinació a acabar també amb els correbous i capllaçats. Així ho avala que el PACMA (Partit Antitaurí contra el Maltractament Animal) hagi decidit presentar-se en coalició amb els ecosocialistes a les properes eleccions catalanes.
Les negociacions per segellar l’acord de coalició no estan sent fàcils tot i que res fa pensar que no s’arribi finalment a una entesa. De fet, la setmana que ve es reprendran les converses, que estan més que avançades. Ara per ara els esculls que impedeixen formalitzar l’acord són el número que ha d’ocupar la representant animalista a les llistes per Barcelona i, sobretot, la inclusió del nom del partit antitaurí a la coalició.
El secretari general dels ecosocialistes i candidat a la presidencia de la Generalitat, Joan Herrera, va deixar clar la setmana passada que l’entrada del PACMA no suposarà un canvi en les sigles de la coalició ICV-EUiA amb la que els dos partits concorren a les eleccions catalanes des del 2003. Un extrem que no és compartit per la formació animalista que ho considera una condició innegociable si es vol arribar a un acord. Així li va traslladar la presidenta del partit, Mireya Barbeito, al vicepresident i senador d’ICV, Jordi Guillot, en la darrera reunió que van mantenir ahir a Madrid. La màxima representants dels animalistes adverteix que “el nom ha d’aparèixer perquè es visualitzi que el nostre moviment és present en la coalició”. Tenen el hàndicap que el nom de les EPM (Entesa de Progrés Municipal), que també es presenten en coalició amb ICV-EUiA, tampoc ha aparegut mai en unes eleccions catalanes i aquest fet podria incomodar la formació municipalista.
El número que ha d’ocupar la candidata del PACMA a les llista per Barcelona és l’altre obstacle que impedeix haver signat ja l’acord. Els antitaurins volien ocupar en un principi la desena posició a les llistes per Barcelona tenint en compte que els ecosocialistes van treure nou diputats a les passades eleccions, però aquesta plaça està reservada per al candidat de les EPM (Entesa de Progrés Municipal) si finalment aproven sumar-se a la coalició. ICV els ofereix la dotzena, però el PACMA vol ser, com a mínim, al lloc onzè.
El vot útil animalista
Els animalistes consideren que l’èxit de la ILP per prohibir les corrides de toros ha fet creixer la sensibilitat de la ciutadania respecte els drets dels animals i que cal aprofitar-ho perquè “el vot animalista ja no serà idealista si tenim representació al Parlament”, assenyala Barbeito. En el seu debut en uns comicis, el PACMA va aconseguir a les passades eleccions al Parlament un total de 13.730 vots (0,5% del cens) i es va convertir en la vuitena força política només per darrera d’Els Verds pel que fa als partits sense representació parlamentària.
Atenent a les enquestes, que situen ICV amb els mateixos diputats o amb la possibilitat d’incrementar-ne algun més, la direcció ecosocialista creu que el context polític els pot afavorir i que sobrepassin la desena de diputats. Tanmateix, el PACMA es vol assegurar que la seva representant surti escollida i segueix apretant per estar com a mínim en l’onzè lloc per Barcelona.
La candidata, a falta que ho ratifiqui formalment la junta directiva del PACMA, serà la delegada del partit a Catalunya i també directora nacional d’AnimaNaturalis a Espanya, Aïda Gascón. La seva dilatada trajectòria a AnimaNaturalis com a coordinadora d’activistes i de campanyes a l’Estat Espanyol amb protestes tan sonades com la que van fer al Parlament Europeu el 2008 abans de les darreres eleccions a l’Eurocambra o als San Fermín de Pamplona, la converteixen en una persona que compta amb un ampli consens dins del moviment de defensa dels drets dels animals.