
"És el català important per a l'administració?" Aquesta és una de les preguntes que es fan els treballadors del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Sota el lema "El català no està en crisi" els treballadors denuncien tant la mala gestió d’aquesta empresa pública, que depèn directament de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, com les retallades previstes.
Per aquest motiu, aquest dissabte els treballadors han encetat una sèrie de classes gratuïtes sobre cultura i llengua catalana al carrer. La pluja ha condicionat la jornada que s'ha fet a la Casa de la Solidaritat al carrer Vistalegre, 15. Una 20 vintena de persones han assistit a la primera classe que ha versat sobre llengua i literatura. La propera setmana està previst que el cantautor català Cesc Freixas participi en la classe que versarà sobre música i llengua. Les resta de classes, si el temps acompanya, es faran a la plaça de la Mercè.
Des de fa anys, pels treballadors, la política de gestió del CPNL s’ha basat en la contractació temporal dels professors de català. Recentment, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona (CNLB) ha fet “indefinits no fixos” aquells empleats que havien adquirit el dret a un contracte fix establert per l'Estatut dels Treballadors. D’altra banda, ha decidit no contractar més aquells treballadors que estaven a punt d’adquirir-lo. Paral·lelament a aquests acomiadaments encoberts, s'ha començat a contractar personal nou sense respectar la Borsa de Treball per ordre d'antiguitat existent.
El CPNL disposa d'un cos de professionals formats per garantir l’oferta d’ensenyament de català que la ciutadania demana. No obstant això, segons ha informat el Comitè d'empresa, l’any 2010, d'un total de 892 persones que hi treballaven, 370 (un 41,47%) ho feien amb contractes temporals.
El 24/30
El model de contractació “indefinits no fixos discontinus” que s'estava utilitzant en aquest ens quedava al marge de la legalitat. D'altra banda, els treballadors que havien treballat un mínim de 24 mesos en un període de 30 estaven en condicions de poder querellar-se amb l'empresa per exigir sengles contractes indefinits. Després d'una sèrie de moviments entre empresa i treballadors es van contractar de forma indefinida unes 130 persones.
La resta han estat informats que no se’ls contractarà novament fins que no hagi passat un període de 6 mesos, és a dir, fins que hagin de tornar a començar el cicle de 24 mesos treballats en un període de 30, malgrat que mantinguin l’antiguitat.
Retallar un model d'èxit
Durant el curs 2006-2007, 91.142 persones van inscriure’s en algun curs de català, abans d’acabar el curs 2009-2010 ja se’n comptaven 127.318.
Els pressupostos del CPNL van créixer durant els anys 2007, 2008 i 2009 i el 2010 van estabilitzar-se com a conseqüència de les mesures d’austeritat de les administracions públiques. Així doncs, i emmarcada dins del context de crisi econòmica global, la retallada dels pressupostos per als cursos de català es podria convertir en una retallada de drets per a la ciutadania, que no pugui accedir a l’oferta formativa que demana en llengua catalana.
Tot i que encara no es disposa del pressupost del 2011, segons Yvonne Griley, nova directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, el pressupost ordinari d’enguany s’ha retallat entre un 10% i un 15% i actualment encara no se sap res del pressupost extraordinari.
Alumnes i professors
D’aquesta manera, la reducció de l’oferta de cursos aboca l’alumnat a situacions ben contradictòries: d’una banda, l’administració pública exigeix uns coneixements de català dels quals no en pot garantir l’oferta formativa a la ciutadania que els necessita i, d’altra banda, l’alumnat de nivells bàsics es veu forçat a inscriure’s a cursos específics (cursos d’atenció al públic en els àmbits de l’hostaleria o la l’atenció geriàtrica a domicili) perquè no hi ha prou places als cursos de continguts regulars. Finalment, tampoc no es pot garantir la continuïtat dels cursos i, per tant, l’alumnat s’ha d’inscriure en llargues llistes d’espera i paralitzar la seva formació.
Un dels professors del CNL de Barcelona es pregunta si aquesta situació "no acabarà convertint les importants fites assolides per aquesta entitat en un exponent de la precarietat". Per altra banda, una professora del CNL del Vallès, recorda que CiU en el seu programa electoral va defensar la importància del català com a llengua vehicular, com per exemple, el punt 615 on anunciaven que potenciarien "les classes de català gratuïtes per a tots els nouvinguts i la resta de la ciutadania".
Català al carrer, classes i reivindicació
El treballadors del CNPL han preparat una sèrie de classes gratuïtes de llengua, cultura i història catalanes per a tothom a la plaça de la Mercè (en cas de pluja es traslladaran els actes a la Casa de la Solidaritat, al carrer Vistalegre número 15, també del barri de Ciutat Vella de Barcelona).
· 12 de març: Llengua i Història + xerrada amb Patrícia Gabancho i ruta
històrica amb Dani Cortijo
· 19 de març: Llengua i Música + concert amb Cesc Freixas
· 26 de març: Llengua i Teatre + Teatre de carrer amb Els Pirates Teatre
· 2 d’abril: Llengua i Humor + espectacle d’humor
· 9 d’abril: Llengua i Poesia + recital de poesia amb Enric Casasses, David
Caño, Núria Martínez Vernis, Josep Ramon Roig i Carles Rebassa
Dissabte 9 d’abril al vespre: concert de final de curs