El «Catalangate» suma una nova polèmica entre el PSOE i Podem a la Moncloa

El partit lila apunta que l'espionatge es podria haver produït sense el coneixement del govern espanyol però reclama que s'investigui i "rodin caps"

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés. | Europa Press
19 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:53h
ElCatalangate va camí d'engruixir la carpeta de xocs al govern de coalició de la Moncloa. Mentre els socialistes se cenyeixen a la versió dels ministeris d'Interior i de Defensa, que sostenen que el govern "sempre actua amb estricte compliment de la llei" i que no té "res a ocultar", des de Podem recamen explicacions públiques dels ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles. La titular de Defensa ja ha dit que compareixerà per negar que l'executiu estigui darrere de cap espionatge, però més enllà de les explicacions, els principals dirigents del partit lila han reclamat una investigació "exhaustiva" i que "rodin els caps" si s'ha produït una actuació il·lícita per part de comandaments policials. 

"El govern espanyol no té res a ocultar, absolutament res", ha reivindicat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. Una afirmació que ha estat replicada quasi a la mateixa hora per la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. La consigna a les files socialistes és defensar que Espanya és un estat de dret on es defensen els drets fonamentals, una instrucció adreçada a fer front a l'estratègia internacional que han desplegat els líders independentistes afectats per denunciar el cas. De fet, els socialistes catalans han intentat treure ferro a l'assumpte assegurant que no és una informació nova que dirigents i activistes independentistes van ser espiats amb Pegasus i ha recordat que l'any 2018 també es van publicar informacions que explicaven que dirigents no independentistes havien estat espiats. "Prudència i no fer conjectures", ha demanat Romero. 

Per a Unides Podem, però, esclarir aquest cas d'espionatge és cabdal perquè posa en escac la qualitat democràtica de l'Estat, una afirmació que ha estat liderada per la cúpula de la formació lila i no, almenys per ara, per la vicepresidenta Yolanda Díaz. De fet, el líder del grup al Congrés, Jaume Asens, el portaveu, Pablo Echenique, i la diputada dels comuns Aina Vidal, ja han assenyalat que si els fets s'han produït tal com s'ha publicat, Espanya "se sumaria a la trista llista de països com Hongria i Polònia". Si bé reconeixen que es pot haver produït un espionatge massiu "sense el coneixement" dels ministres, afegeixen que és precisament això el que s'ha d'aclarir per "depurar responsabilitats".

Fonts del partit lila apunten que l'origen del cas podria ser un contracte signat amb Pegasus durant el mandat de Jorge Fernández Díaz a Interior i que "podria haver-se allargat sota el mandat de Pedro Sánchez". S'ha d'esclarir, assenyalen, si el contracte durava diversos anys o bé va ser renovat perquè fos vigent també en l'etapa del govern de coalició a la Moncloa. "Cal saber si agents de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil han actuat pel seu compte", insisteixen. De fet, recorden l'Operació Catalunya que es va posar en marxa mentre Fernández Díaz era ministre de la mà de comissaris com José Manuel Villarejo o la persecució que també va patir Podem. En les darreres hores, Pablo Iglesias ha recordat diverses actuacions que ell mateix ha patit per instruccions que va donar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos sense autorització judicial.

Suport a una comissió d'investigació al Congrés
"Els fets són prou greus i les proves prou consistents com per despatxar-ho tot amb un 'no ens consta'", ha dit Asens en declaracions Al Rojo Vivo. Més enllà de la compareixença de Robles al Congrés, Podem ja ha manifestat que donarà suport a una comissió d'investigació al Congrés si la demanen els grups independentistes. Caldrà veure què fa el PSOE si aquest escenari es produeix. Per ara, els socialistes no pretenen anar més enllà d'explicar públicament que el govern d'Espanya "no està darrere" de cap cas d'espionatge. 

De fet, l'escàndol pot fer trontollar també la relació del govern de coalició amb els socis d'investidura, una situació de la qual ja ha advertit Unides Podem, preocupat especialment per la temptació que pugui tenir el PSOE de teixir acords amb el PP d'Alberto Núñez Feijóo en la recta final de la legislatura. "Aquest cas ens altera a tots", ha reconegut Vidal conscient que per davant el govern té una agenda en la qual aspira afermar el suport de partits com ERC i Bildu en qüestions clau. El que no temen els socialistes és que el cas serveixi per unir de nou l'independentisme i que això acabi tenint un impacte en la voluntat de diàleg expressada pel president Pere Aragonès i ERC. "L'independentisme ja fa temps que està dividit i que té dificultats per governar. En tot cas, el que ens preocupa és que la situació els despisti de governar", ha deixat caure Romero.