El govern espanyol, sobre el «Catalangate»: «No hi ha res a ocultar»

L'executiu assegura que "no acceptarà" que es qüestioni que Espanya sigui un "estat democràtic i de dret" i es mostra disposat a col·laborar amb la justícia si és requerit

Pedro Sánchez i el seu executiu, durant la reunió del consell de ministres.
Pedro Sánchez i el seu executiu, durant la reunió del consell de ministres. | Moncloa
19 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:38h
El govern espanyol "no té res a ocultar, absolutament res" sobre l'escàndol d'espionatge a més de 60 dirigents independentistes, a través de Pegasus, i col·laborarà al màxim amb la justícia sobre aquests fets si els tribunals així ho requereixen. Així ho ha dit la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres d'avui.  Ha bandejat la petició d'Unides Podem per encetar una investigació profunda perquè "rodin caps". 

Espanya és un "estat democràtic i de dret" on es respecten escrupolosament els drets i llibertats, i el govern "no acceptarà" que es posi en dubte aquesta afirmació. "Aquí no s'espia, aquí no s'intervenen converses", ha assenyalat la ministra. Rodríguez ha destacat que "aquesta informació no és nova" i que la situació a Catalunya "en res s'assembla a la que era el 2017 o el 2019" i ha esgrimit el "diàleg" engegat per "desjudicialitzar" el conflicte polític.  "Les accions d'aquest govern han estat determinants per retornar la confiança a la societat catalana", ha repetit la portaveu. 

Isabel Rodríguez ha refermat que a l'estat espanyol "no es poden limitar drets i llibertats sense autorització del jutge i per decisió judicial motivada". Sobre si el president espanyol, Pedro Sánchez, compareixeria per donar informació sobre l'escàndol, la portaveu ha informat que la ministra de Defensa, Margarita Robles, sí que faria una compareixença per informar. A la pregunta de si podia assegurar que el CNI utilitzava el programa Pegasus, la portaveu ha dit que hi ha temes de "seguretat nacional" sobre els que no pot pronunciar-se "perquè ho prohibeix la llei".  

L'escàndol d'espionatge a més de 60 dirigents sobiranistes a través de Pegasus, entre ells els presidents Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas, a més de l'entorn de Carles Puigdemont, ha reactivat el clam contra la repressió de l'Estat. Aquest dimarts, els líders d'ERC, Junts, CUP, Òmnium Cultural i l'ANC ho han denunciat a Brussel·les.

En la que va ser la primera reacció de l'executiu espanyol a l'escàndol, dilluns, fonts de la Moncloa van assegurar a l'ACN que el govern no estava vinculat a la informació destapada pel grup d'experts en ciberseguretat Citizen Lab sobre l'ús del programari Pegasus per espiar una seixantena de dirigents vinculats al sobiranisme. La Moncloa va subratllar que Espanya és un estat de dret i que la intervenció de comunicacions s'ha de fer amb autorització judicial. En la mateixa línia, fonts del ministeri de Defensa van afirmar "amb total contundència" en resposta a l'ACN que l'executiu "sempre actua conforme a dret i en estricte compliment de la legalitat".

L'expresident Artur Mas ha assegurat aquest dimarts que el cas d'espionatge té el seu origen en una etapa anterior a l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. "Crec que no és un tema només de Pedro Sánchez", ha dit Mas, en referència als governs de Mariano Rajoy. El cas d'espionatge a més de 60 dirigents sobiranistes ha reactivat el clam contra la repressió de l'Estat. Aquest dimarts, els líders d'ERC, Junts, CUP, Òmnium Cultural i l'ANC ho han denunciat a Brussel·les.