“Si les forces polítiques que porten al seu programa l'opció independentista tenen una majoria absoluta el 27-S, governaran legítimament i hauran acumulat força política en defensa de la seva opció. Però des dels principis de la democràcia liberal que defensem, l'ús polític de la majoria ha de ser compatible amb el respecte a la pluralitat social i a les regles de l'Estat de Dret. (...) Creiem fermament que qualsevol canvi estructural -i la independència seria la màxima expressió- requereix una majoria qualificada que en cap cas pot desprendre's d'unes eleccions com aquestes, sinó de la legitimitat d'una consulta legal, acordada i ben informada.
Com hem manifestat en "opinions" anteriors no compartim "decisions unilaterals que puguin posar en risc el principi de legalitat i la pertinença a les institucions europees i a l'euro”.
Al final del document, el Cercle d’Economia assenyala que:
“Si de forma clara els ciutadans de Catalunya donessin el seu suport a formacions polítiques que porten al seu programa l'opció de la independència, el principi democràtic de la nostra Constitució obligaria als poders públics a trobar una via legal i acordada que permetés celebrar una consulta específica per conèixer el sentir precís dels ciutadans respecte a l'encaix de Catalunya a Espanya”.
El document del Cercle fa referència a les eleccions espanyoles a celebrar a finals d’any, i creu que poden oferir un escenari obert que propiciï un acord. També adverteix dels efectes negatius que tindria, segons ells, un procés d’independència que no fos fruit d’un pacte. El text final suposa la imposició dels criteris d’una majoria encapçalada per Costas, que volia explicitar l’oposició al caràcter plebiscitari del 27-S. Alhora, el reclam a una consulta per part de l’Estat és una concessió feta pel sector catalanista de la junta, liderada per l’empresari Artur Carulla.
Document complet del Cercle d'Economia sobre les eleccions del 27-S (pdf)